Μακρόν Ανακοίνωση: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα περιορισμένο lockdown σε εθνικό επίπεδο για τη μάχη Covid-19 που εκτοξεύθηκε στα ύψη, ενώ η Βραζιλία φοβόταν ότι θα υπάρξει περαιτέρω καταστροφή μετά τον θανατηφόρο μήνα της πανδημίας μέχρι στιγμής. Η Γαλλία έγινε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα με πεισματικά υψηλά κρούσματα κορωνοϊού, παρόλο που ο Μακρόν δεσμεύτηκε επανειλημμένα να μην επαναφέρει ένα εθνικό lockdown ακόμη και αντίθετα με τη σύσταση των επιστημονικών συμβούλων του για ένα lockdown τον Ιανουάριο. Αλλά με τις καθημερινές περιπτώσεις να έχουν διπλασιαστεί σε περίπου 40.000 και τα νοσοκομεία σε σημεία οριακά, όπως το Παρίσι, να ξεχειλίζουν, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα τρέχοντα μέτρα “ήταν πολύ περιορισμένα σε μια εποχή που η επιδημία επιταχύνεται”.

Το περιορισμένο lockdown που υπάρχει ήδη σε περιοχές όπως το Παρίσι θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα από το Σάββατο το βράδυ για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, είπε, ενώ τα σχολεία θα κλείσουν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες – δύο από τις οποίες είναι ανοιξιάτικες διακοπές. Σε μια ομιλία προς το έθνος, ο Macron υπερασπίστηκε και πάλι ότι δεν έκανε lockdown τον Ιανουάριο, επικαλούμενος πρόσφατα τέτοια μέτρα στη Γερμανία και την Ιταλία. “Με τις συλλογικές μας επιλογές κερδίσαμε πολύτιμες εβδομάδες ελευθερίας, εβδομάδες μάθησης για τα παιδιά μας, επιτρέψαμε σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό, χωρίς να χάσουν τον έλεγχο της επιδημίας”, υποστήριξε.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία κατέγραψε 62.704 θανάτους Covid μεταξύ της 1ης και της 30ης Μαρτίου, με τα νοσοκομεία να κατακλύζονται και οι γιατροί αναγκάζονται να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα σωθεί. “Ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας δεν έχουμε δει ούτε ένα γεγονός να σκοτώνει τόσους πολλούς ανθρώπους σε 30 ημέρες”, δήλωσε ο Δρ. Μιγκέλ Νικολέλης, συντονιστής της ομάδας απόκρισης για τα φτωχά βορειοανατολικά προάστια.Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου και ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα, η Βραζιλία αντιμετωπίζει «μια τέλεια καταιγίδα», είπε στο AFP. Ο επιδημιολόγος Ethel Maciel προειδοποίησε ότι “το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη” καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας προχωρά αργά λόγω έλλειψης δόσεων. Οι ειδικοί της υγείας λένε ότι η έκρηξη κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει σε μια τοπική παραλλαγή του ιού γνωστή ως “P1”, η οποία πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτική, ικανή να μολύνει ξανά άτομα που είχαν το αρχικό στέλεχος και έχει ήδη εξαπλωθεί σε περισσότερες από 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Τα Κινέζικα εμβόλια δείχνουν «ασφάλεια»

Ο κόσμος ψάχνει για εμβόλια για να σπάσει τον κύκλο των λοιμώξεων και των περιορισμών, αλλά η Βραζιλία και η Γαλλία είναι μόνο δύο από τις πολλές χώρες στις οποίες ξεκίνησε η κυκλοφορία. Από τη φωτεινή πλευρά, ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων μπορεί να αυξάνεται. Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δήλωσαν την Τετάρτη ότι μια ενδιάμεση ανάλυση διαπίστωσε ότι δύο κινεζικά εμβόλια, από τις εταιρείες Sinovac και Sinopharm, έδειξαν «ασφάλεια και καλή αποτελεσματικότητα» – αλλά χρειάστηκαν περισσότερα δεδομένα.

Οι κατασκευαστές ενός άλλου εμβολίου, ο αμερικανικός φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer και η BioNTech της Γερμανίας, προωθούν τα σχέδια για να αυξήσουν την παραγωγή, λέγοντας ότι νέα δεδομένα από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι το εμβόλιό τους ήταν 100% αποτελεσματικό σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Η Pfizer είπε ότι ήθελε να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των νέων στις ΗΠΑ πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων από οποιαδήποτε χώρα, με σχεδόν 150 εκατομμύρια από τα 600 εκατομμύρια εμβόλια να χορηγούνται παγκοσμίως. Αλλά υπέστη επίσης περισσότερους από 550.000 θανάτους – τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο – και ο κορωνοϊός ήταν η τρίτη κύρια αιτία θανάτων στις ΗΠΑ πέρυσι.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο εμβόλιο AstraZeneca λόγω αναφορών πήξης του αίματος, αλλά ο οργανισμός της ΕΕ για τα φάρμακα δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν βρήκε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που να συνδέουν το εβόλιο με την ασθένεια. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε: “Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και συνεχίζεται περαιτέρω ανάλυση.”

Χωρίς «θαυματουργή θεραπεία»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ιός σκότωσε περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια άτομα από τότε που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019. Η Κίνα έκτοτε κατάφερε να αντιμετωπίσει τον ιό. Ωστόσο, μετά τον εντοπισμό έξι περιπτώσεων κοντά στα σύνορα της Μιανμάρ, η πόλη Ruili θα τεθεί σε περίοδο.lockdown μιας εβδομάδας – η πρώτη τέτοια κίνηση της χώρας μετά από μήνες.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα ανοίξει ξανά τα περισσότερα καταστήματα λιανικής και θα χαλαρώσει τους περιορισμούς αναψυχής παρά τους υψηλούς αριθμούς Covid που αυξάνουν την πίεση στο σύστημα υγείας της. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι το φθηνό φάρμακο κατά των παρασίτων ιβερμεκτίνη – που ορισμένοι στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης το προτείνουν ως «θαυματουργή θεραπεία» Covid-19 – δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών από κορωνοϊό, αναφέροντας «πολύ χαμηλή βεβαιότητα αποδεικτικών στοιχείων ” Με την πανδημία που καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε μια σημείωση ελπίδας την Τετάρτη, λέγοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο πρόκειται να αυξηθεί κατά 8% φέτος, μια ισχυρότερη ανάκαμψη από ό, τι αναμενόταν.

ΠΗΓΗ