Για το άνοιγμα των σχολείων, την εστίαση και τα self test μίλησε ο Άκης Σκέρτσος

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί να μην ανοίξει η εστίαση πριν το Πάσχα και να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα σχολεία ο Άκης Σκέρτσος είπε ότι «η προτεραιότητα σε αυτήν την φάση είναι να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δη τα Λύκεια, δεδομένου ότι έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά, ενώ υπάρχουν και οι εξετάσεις των παιδιών. Αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και θα τεθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα».

Επανερχόμενος στο θέμα της εστίασης με αφορμή το πρόγραμμα στήριξης που ανακοινώθηκε την Πέμπτη είπε πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά και σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, το πακέτο μέτρων που έχει δοθεί προσφέρει σημαντική ενίσχυση και στήριξη στις επιχειρήσεις και αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό υπάρχει η κρίση».

«Θα υπάρξουν πολλά προγράμματα και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους και την κατάρτιση προσωπικού», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

Μιλώντας για τη χαλάρωση του lockdown μολονότι τα κρούσματα είναι αυξημένα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε στη σχέση του αριθμού που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ με τον αριθμό των τεστ.

«Το φθινόπωρο είχαμε 2.000-3.000 κρούσματα με τα μισά ή το 1/3 των τεστ που κάνουμε σήμερα. Η δυνατότητα για τεστ αυξάνεται σταδιακά. Θυμίζω ότι πέρσι ξεκινήσαμε από τα 1.000 τεστ και τώρα ειμαστε στα 60.000 και με τα ατομικά, οικιακά τεστ θα πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα».

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δυναμικά και έχουν στόχο να λειτουργήσει και λίγο η αγορά και μετά και τα σχολεία» είπε ο κ. Σκέρτσος

Ερωτηθείς, δε, αν θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τις μετακινήσεις το Πάσχα απάντησε ότι «οι «ανάσες ελευθερίας» έχουν την σημασία να τονώσουν την γενική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν είναι χαλάρωση, καθώς έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στης ΜΕΘ».

Όσον αφορά τα self test ο Άκης Σκέρτσος εξήγησε ότι «η χρησιμότητα» τους είναι «η επαναληπτικότητα τους».

«Δεν σημαίνει ότι κάναμε τεστ και βγήκε αρνητικό ότι είμαστε εντάξει. Μπορεί να κολλήσουμε στο επόμενο μισάωρο. Είναι ένα εργαλείο για να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κρούσματα» συμπλήρωσε αναφέροντας ότι όλα τα self test θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέροντας την σήμανση CE και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα «καπέλωμα» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Υπάρχει εισήγηση και ενημέρωση της από την Κυβέρνηση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα οποία εισηγείται η Επιτροπή. Το lockdown όπως έχει εφαρμοστεί αποτελεί εισήγηση της Επιτροπής».

Αναφορικά με το Δώρο Πάσχα είπε ότι θα δοθεί με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων ή όσων τελούν σε επιδοτούμενη αναστολή σύμβασης, ενώ για το επόμενο άνοιγμα μετά τα σχολεία και την εστίαση, αναφέρθηκε στον τουρισμό σημειώνοντας ότι «θα «ανοίξει» από τα μέσα Μαΐου και θα ανοίξει με ασφάλεια, όπως έγινε και πέρσι».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή