Υπουργός Υγείας: Ο υπουργός Υγείας της Παπούα Νέα Γουινέα χαρακτήρισε την Πέμπτη την παραπληροφόρηση στο Facebook ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση» στις προσπάθειες για τον περιορισμό της αχαλίνωτης εξάπλωσης της Covid-19 στο φτωχό έθνος του Ειρηνικού. Ο Υπουργός Υγείας Jelta Wong είπε ότι οι «επικίνδυνες» δημοσιεύσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολιασμών εμπόδισαν την προσπάθεια ώθησης των ανθρώπων να αναζητήσουν θεραπεία και τεστ για τη νόσο καθώς οι λοίμωξη αυξάνεται.

“Όταν το Facebook χτύπησε την Παπούα Νέα Γουινέα, όλοι έγιναν ειδικοί”, δήλωσε ο Wong σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το think tank του Ινστιτούτου Lowy του Σίδνεϊ “Όλοι είχαν διδακτορικό, ακόμη και καθισμένοι κάτω από ένα δέντρο καρύδας έγιναν διδάκτορες,” είπε, περιγράφοντας την εξάπλωση ελαττωματικών πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό από χρήστες της πλατφόρμας.

H Παπούα Νέα Γουινέα PNG, ένα φτωχό έθνος άνω των οκτώ εκατομμυρίων στα βορειοανατολικά της Αυστραλίας, ανέφερε περίπου 1.000 περιπτώσεις Covid-19 κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, αλλά είδε περισσότερες από 5.000 νέες μολύνσεις τον περασμένο μήνα μόνο.

Ο Wong είπε ότι τα χαμηλά ποσοστά τεστ σημαίνουν ότι η πραγματική κλίμακα της επιδημίας είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερη.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας τσαλακώνεται υπό την πίεση, με πολλούς εργαζόμενους μολυσμένους και οι αρχές στην πρωτεύουσα Port Moresby αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν μια αυτοσχέδια κλινική Covid-19 σε ένα αθλητικό στάδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Αυστραλία πέταξε μια ομάδα έκτακτης ανάγκης 8.000 δόσεων εμβολίου στο Port Moresby την περασμένη εβδομάδα μαζί με μια μικρή ομάδα ειδικών στον τομέα της δημόσιας υγείας για να βοηθήσουν στον εμβολιασμό των πρώτων εργαζομένων στον τομέα της υγείας πριν από μια μεγαλύτερη ανάπτυξη του ιού. Περίπου το 40% των 1.600 υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Port Moresby συμφώνησαν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, ενώ οι δόσεις θα σταλούν επίσης σε σημεία όπως Lae, Goroka και Vanimo.

Αλλά πέρα ​​από την εξασφάλιση εμβολίων, ο Wong είπε ότι ένα μεγάλο εμπόδιο είναι να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο σε μια χώρα όπου τα προγράμματα εμβολιασμού ενηλίκων είναι σπάνια και η παραπληροφόρηση του ιού είναι έντονη.

“Το Facebook έχει δώσει ένα μέσο στους ανθρώπους είτε εργάζονται είτε όχι … να μπορούν να πουν κάτι που θα πιστεψουν οι άλλοι”, είπε. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.” Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δήλωσε στο AFP ότι καταργεί ενεργά ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα εμβόλια Covid-19 και συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες υγείας για να αντιμετωπίσει τις θεωρίες συνωμοσίας. «Καταλαβαίνουμε ότι η Παπούα Νέα Γουινέα αντιμετωπίζει ένα προκλητικό ξέσπασμα Covid-19 και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και έγκυρες πληροφορίες μέσω του Πληροφοριακού Κέντρου Covid του Facebook», δήλωσε η Mia Garlick, διευθύντρια δημόσιας πολιτικής για την Αυστραλία, τη Ζηλανδία και τα νησιά του Ειρηνικού, δήλωσε στη συνέντευξη.

Ο έλεγχος γεγονότων AFP έχει μπλοκάρει πολλές δημοσιεύσεις στο Facebook – το οποίο μαζί με το WhatsApp είναι η κυρίαρχη πλατφόρμα ψηφιακών μέσων της χώρας – που ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι πολίτες σην Παπούα  Νέα Γουινέαςεμβολιάζονται βίαια ως μέρος μιας μαζικής δοκιμής εμβολίων, ή ως μέρος μιας φυλετικής γενοκτονίας. “Το Facebook είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα θεωρητικής συνωμοσίας”, δήλωσε ο Wong. “Υπάρχει κάτι λάθος, και το Facebook πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να το σταματήσει.”

 

ΠΗΓΗ