Του Κ. Γκιάστα
Φωτ.: Βασ. Ντάμπλης
Ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο από εκείνο το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου 2021. Το μεσημέρι που η γη σείστηκε για τόση ώρα, όση χρειάστηκε να διαλύσει εκατοντάδες σπίτια και να αφήσει βουλιαγμένα στην ανησυχία ολόκληρα χωριά των Δήμων Λάρισας,

Τυρνάβου και Ελασσόνας. Η «Ε» βρέθηκε στο Δαμάσι, το χωριό των 1.400 κατοίκων που δέχτηκε το δυνατότερο χτύπημα, καταγράφοντας όλα όσα έχουν γίνει, αλλά και όσα ακόμα περιμένουν οι σεισμόπληκτοι.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιώργος Τσανάκας εξηγεί ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα ζευγάρι που μένει σε σκηνή εθελοντικά. Στον χώρο του γηπέδου βρίσκονται 12 τροχόσπιτα στα οποία διαμένουν από 3-4 άτομα. Συνολικά δηλαδή βρίσκονται εκεί περίπου 45 άτομα. Απέναντι από το γήπεδο έχουν στηθεί πολλοί οικίσκοι. Οι 20 εξ αυτών είναι προσφορά από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι 14 από τους 20 της εν λόγω προσφοράς είναι κατοικήσιμοι, καθώς έχουν σύνδεση με ρεύμα, νερό και αποχέτευση, ενώ άλλοι 6 είναι προς παράδοση.
Εκτός της προσφοράς Μαρινάκη υπάρχουν άλλοι 14 μεγάλοι οικίσκοι, οι οποίοι χωρούν από 4-6 άτομα, ενώ υπάρχει κι ένας για μικρότερη οικογένεια με μόλις 2 παιδιά.
Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 8 οικίσκοι μη κατοικίσιμοι στους οποίους πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις για να λειτουργήσουν, ενώ υπάρχει κι ένας οικίσκος – ιατρείο, προσφορά του κ. Τσιλιλή (σ.σ.: της γνωστής αποσταγματοποιίας), που θα λειτουργήσει κι αυτό από μέρα σε μέρα. Αναμένονται ακόμα 20 οικίσκοι των 24 τ.μ. έκαστος, οι οποίοι θα παραδοθούν το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα. Επίσης, υπάρχουν και έξι τροχόσπιτα στο γειτονικό Δαμασούλι.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Μεγάλο είναι το θέμα που έχει προκύψει με τους ελέγχους των κατοικιών και τα αποτελέσματα που εξέδωσαν οι αρμόδιες επιτροπές. Σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων και αναμένεται να ακολουθήσουν ισάριθμες ενστάσεις.
Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των δευτεροβάθμιων ελέγχων (αναμένεται άλλο ένα 20%) και μόλις γίνει αυτό οι κάτοικοι με ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς θα προβούν ανεξάρτητα σε δικούς τους ελέγχους ετοιμάζοντας ξεχωριστό φάκελο. Αυτός θα αποσταλεί στο αρμόδιο Υπουργείο σε αντιπαραβολή με τα αποτελέσματα των προηγούμενων και εν συνεχεία όπως αναφέρει ο κ. Τσανάκας θα υπάρξει ένας νέος έλεγχος από άλλη επιτροπή, ο οποίος θα είναι και ο τελικός.
«Το τελικό μας στοίχημα είναι να υπάρχουν μέχρι 100 οικογένειες σε οικίσκους αλλά αυτό φαντάζει δύσκολος στόχος καθώς ο αριθμός φοβόμαστε πως θα είναι μεγαλύτερος» λέει και το αιτιολογεί ως εξής: «Τούτο συμβαίνει διότι δεν έχουμε εικόνα για το πόσοι είναι αυτοί που φιλοξενούνται στα γερά σπίτια του Δαμασίου αλλά και σε άλλες περιοχές». Όπως τονίζει, μεγάλη είναι και η αγωνία για την έκδοση του ΦΕΚ σχετικά με το επίδομα ενοικίου, ενώ έντονος είναι και ο «πονοκέφαλος» για όσους προσπαθούν να βρούνε σπίτια σε Τύρναβο και Λάρισα να νοικιάσουν.
«Δυσκολευόμαστε και τα ενοίκια είναι ακριβά. Οι κάτοικοι ψάχνουν σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, όπως Φιλιππούπολη, Νεάπολη, Άγιο Θωμά, για να έρχονται στα χωράφια τους γρήγορα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μία μεγάλη οικογένεια θέλει πολλά λεφτά για να βρει σπίτι».
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ,
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ιδιαίτερο είναι και το θέμα των εμβολιασμών για τους κατοίκους του Δαμασίου. Όπως τονίζει ο κ. Τσανάκας, είναι ένα επείγον ζήτημα και από τη στιγμή που η περιοχή έχει ανακηρυχθεί σε «κατάσταση εκτάκτης ανάγκης» θα έπρεπε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι χωρίς ηλικιακό κριτήριο. Να σημειωθεί πως rapid tests γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στον χώρο του γηπέδου, κάθε Τρίτη και Παρασκευή 10-12 το πρωί.
Μεγάλες είναι και οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στα αγροτικά τους εργαλεία, τα οποία είχαν στις αποθήκες, οι περισσότερες εκ των οποίων γκρεμίστηκαν λόγω του σεισμού.
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τέλος, ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από το ζήτημα της ανέγερσης του νέου σχολείου μετά την κατεδάφιση του παλιού ιστορικού κτιρίου, καθώς σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό αναμένεται να παραδοθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά της περιοχής του Δαμασίου από την ερχόμενη εβδομάδα θα πάνε για σχολείο στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο πρώην Διεθνές Σχολείο που λειτουργούσε στο Στρατόπεδο «Σχοινά» που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ