Για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις το μέλος της επιτροπής, κ Χατζηχριστοδούλου, αποκάλυψε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζητά να μπορούν να πραγματοποιηθούν ύστερα από αρνητικό self test

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η έξοδος του Πάσχα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν μίλησε ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εκδρομείς του Πάσχα θα μπορούν να μετακινηθούν με ένα αρνητικό τεστ «αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις αποκάλυψε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζητά να μπορούν να πραγματοποιηθούν ύστερα από αρνητικό self test.

Μιλώντας, στον ΣΚΑΪ για τις σημερινές εικόνες συνωστισμού ανέφερε πως ο ιός μεταδίδεται λιγότερο στους εξωτερικούς χώρους αλλά οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και την μάσκα.

Για τις αποφάσεις κυβέρνησης και επιτροπής να υπάρξει χαλάρωση σε κάποια από τα μέτρα του lockdown τόνισε, «τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».

Για την αλλαγή της απόφασης επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, ανέφερε ότι είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου στις εν λόγω περιοχές και το παρακολουθούν στενά υπογραμμίζοντας ότι «δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή».

Τέλος για το πότε θα ανοίξουν σχολεία και πολυκαταστήματα ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε «όταν έρθουν τα self-test θα το συζητήσουμε, θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα και πιστεύω πως αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην το ανοίξουμε στις 12 Απριλίου» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφερόμενος στα λύκεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή