Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μαθητές της Β’ Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Λάρισας, στο πλαίσιο του μαθήματος Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και με την

καθοδήγηση της καθηγήτριας πληροφορικής κ. Μπαλάφα Ευαγγελίας, δημιούργησαν με τη βοήθεια δωρεάν διαδικτυακής εφαρμογής έναν διαδραστικό χάρτη με ονόματα οδών της πόλης μας αφιερωμένων στους Ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Αρχικά αναζήτησαν οδούς της Λάρισας αφιερωμένους στην Επανάσταση του 1821 και στη συνέχεια, με τη βοήθεια δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας αναζήτησαν και συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικές με τους ήρωές μας. Τέλος, απεικόνισαν στον χάρτη τα ονόματα των συγκεκριμένων οδών συνδέοντάς τα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν.
Οι επισκέπτες θα βρουν τον διαδραστικό χάρτη στην ιστοσελίδα του σχολείου https://padlet.com/evageliabalafa/vyfocb9tsuz3prtf
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Λάρισας γιόρτασαν με ιδιαίτερη συγκίνηση τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η γιορτή φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, οργανώθηκε ανά τμήμα και με λίγους μαθητές, με συντονίστρια την καθηγήτρια Φιλολογίας κ. Φράγγου Νικολέτα. Έγινε αναφορά στις καταστάσεις που οδήγησαν στον ξεσηκωμό του Ελληνισμού, ύστερα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τονίστηκε ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας στην οργάνωση και προετοιμασία της επανάστασης, η έναρξή της από την Πελοπόννησο, αλλά και η γρήγορη εξάπλωσή της σε όλη την Ελλάδα. Επισημάνθηκαν οι νίκες των Ελλήνων σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και νησιά του Αιγαίου ενάντια στις πολυάριθμες τουρκικές στρατιές. Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε όλη την οικουμένη, ξεσήκωσε το κίνημα του Φιλελληνισμού και ενέπνευσε τον Δ. Σολωμό να γράψει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου η ευρωπαϊκή διπλωματία αλλάζει στάση και γίνεται ευνοϊκή απέναντι στην Ελλάδα για να οδηγηθούμε στο Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας ή του Λονδίνου (1830) που υπογράφτηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και το οποίο σήμαινε την πρώτη επίσημη πράξη αναγνώρισης της Ελλάδας ως Ανεξάρτητο Κράτος.

eleftheria.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ