Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis συμμετείχαν 3.390 άνδρες άνω των 20 ετών που δεν είχαν ιστορικό γνωστής καρδιαγγειακής νόσου εξετάστηκε η συσχέτιση της χαμηλής βιταμίνης D με την επίπτωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Στη μελέτη βρέθηκε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είχαν σημαντικά μειωμένη βιταμίνη D σε σχέση με εκείνους που δεν ανέφεραν στυτική διαταραχή. Σε περαιτέρω ανάλυση λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες κινδύνου και τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβαναν, βρέθηκε επίσης ότι οι άνδρες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν κατά 30% μεγαλύτερη επίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με όσους είχαν επίπεδα στο αίμα  άνω των 30 νανογραμμαρίων ανά ml.

H σημαντική αυτή μελέτη έδειξε τη σημασία που έχει η χαμηλή βιταμίνη D για την εμφάνιση της στυτικής δυσλετουργίας ανεξαρτήτως των γνωστών παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνισή της.

Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται ύστερα από έκθεση στον ήλιο (υπεριώδη ακτινοβολία B) και πολύ λιγότερο από απορρόφηση από το πεπτικό. Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων πολλές φορές απαιτεί τη λήψη διαιτητικών συμπληρωμάτων. Η καλή λειτουργία της στύσης όταν τα επίπεδα της βιταμίνης είναι επαρκή οφείλεται στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία και εύρυθμη λειτουργία του ενδοθηλίου που αποτελεί την κύρια στοιβάδα των αρτηριών. Σε παλαιότερη μελέτη βρέθηκε ότι στην ομάδα των ανδρών που δόθηκε βιταμίνη D και μετρήθηκαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, αυτά βρέθηκαν αυξημένα, αναλογικά με την ποσότητα της D στο αίμα, δηλαδή όταν μειώθηκαν τα επίπεδα της D μειώθηκε και η ορμόνη. Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που παίζει τον πρώτο ρόλο στην στυτική λειτουργία και ερωτική επιθυμία, οπότε όταν πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, εμφανίζεται στυτική διαταραχή και μειώνεται η λίμπιντο.

Πώς την προσλαμβάνουμε;

Η ποσότητα της βιταμίνης D στο αίμα βρίσκεται συνήθως σε χαμηλά επίπεδα κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού η σύνθεσή της στο σώμα ενισχύεται με την έκθεση στον ήλιο. Δεν υπάρχουν πολλές καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης D. Για να αυξηθεί χρειάζεται έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό με γυμνά χέρια και προσθήκη στη διατροφή πηγών της βιταμίνης, όπως τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού, τα μανιτάρια και τα ενισχυμένα τρόφιμα, όπως χυμοί, γάλα και δημητριακά.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ