Του Πάνου Γαρουφαλιά

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα που αφορούν το άνοιγμα της εστίασης. Ο Κλάδος ήδη παραμένει κλειστός για 160 ημέρες με τα προβλήματα να συσσωρεύονται. Η LarissaPress μίλησε με πολύ γνωστούς ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στην Λάρισα, ζητώντας τους να σχολιάσουν τόσο τα μέτρα αλλά και το πώς θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα μετά το Πάσχα όπως το δρομολογεί η κυβέρνηση. Προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους καθώς αρκετά μαγαζιά δεν έχουν μεγάλους χώρους έξω, κάτι που κάνει δύσκολη την εκκίνηση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ως λύση για την ασφάλεια του κλάδου προτείνουν τον εμβολιασμό όλων το ανθρώπων της εστίασης.

Μπισίλκας: Το άνοιγμα μετά το Πάσχα φέρνει σε δυσμενή θέση τα καταστήματα του κέντρου

O Χρήστος Μπισίλκας είναι ο ιδιοκτήτης του ρεστοράν «Βόσπορος» στη Λάρισα. Είναι χρόνια στο χώρο και βέβαια τόσο για αυτόν όσο και για πολλούς ανθρώπους του κλάδου αυτή η κατάσταση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Όμως, πόσο μπορούν να βοηθήσουν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το άνοιγμα της εστίασης; «Είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση και βέβαια να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Θέλουμε η επόμενη ημέρα της εστίασης να είναι σε σταθερές βάσεις», σημειώνει.

Ο γνωστός ιδιοκτήτης του «Βόσπορου», περιγράφει και το διάστημα των 160 ημερών (έως και σήμερα) που ο κλάδος μένει κλειστός. «Σαφώς τα προβλήματα είναι πολλά όλο αυτό το διάστημα. Σαφώς έχουμε αλλάξει νοοτροπία, ως επιχειρηματίες και ως ιδιοκτήτες. Και ειδικά στο φαγητό έχει αλλάξει πολύ το πεδίο δράσης μας», αναφέρει.

Πως όμως ο ίδιος βλέπει την επόμενη ημέρα; «Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως δεν θα ξανακλείσουμε σε 15 ημέρες ή τον επόμενο μήνα. Αυτό για ένα εστιατόριο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν είναι δυνατόν να συσσωρεύεις  προμήθειες και ευπαθή προϊόντα και να έρθουν να σε κλείσουν. Για να ξεκινήσει ένα εστιατόριο χρειάζεται πάνω από 4 χιλιάδες ευρώ, ώστε να επανδρώσει ξανά τις κουζίνες και να βάλει σε σειρά όλη την διαδικασία τροφοδοσίας. Είναι δύσκολο το άνοιγμα», περιγράφει.

Πόσο συμφωνεί με το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους που προωθεί οι κυβέρνηση και οι επιστήμονες; «Καταρχήν υπάρχουν εστιατόρια που δεν έχουν καν εξωτερικό χώρο. Άρα η απόφαση είναι δύο ταχυτήτων. Για αυτούς που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους είναι σαν να τους λένε «μην ανοίγετε». Θα πρέπει να μελετηθεί και για τους εσωτερικούς  χώρους το άνοιγμα. Ζητήσαμε να εμβολιαστεί όλος ο κλάδος. Καλά είναι τα self test, αλλά ο εμβολιασμός θα βοηθούσε στην προστασία από τον ιό. Έτσι θα προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα, μέσα στη covid εποχή, με ασφάλεια», υποστηρίζει.

Θα αφήσει η κατάσταση αυτή αρνητικά «αποτυπώματα» στον κλάδο και ποια θα είναι αυτά; «Αν καταφέρει η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις τότε ίσως σε μεγάλο ποσοστό να καταφέρουν να κρατηθούν. Αλλιώς δεν μπορείς να επιβιώσεις από όλο αυτό που ζούμε. Αν όπως λένε ανοίξουμε μετά το Πάσχα, η Λάρισα τους καλοκαιρινούς μήνες –αν εξαιρέσουμε την περιοχή του Φρουρίου- δεινοπαθεί. Το άνοιγμα μετά το Πάσχα θα φέρει πολλά καταστήματα του κέντρου σε δυσμενή θέση. Το Καλοκαίρι –όπως συμβαίνει πάντα- θα είναι πολύ «πεσμένο» σε κίνηση», καταλήγει.

Αδαμόπουλος: Θα έχουν πρόβλημα όσα μαγαζιά δεν έχουν μεγάλους εξωτερικούς χώρους

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος είναι ο ιδιοκτήτης του ρεστοράν-μπαρ «Ten Doors» στη Λάρισα. Μιλά στη LarissaPress για τα μέτρα που μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν και δρομολογούν το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης. «Είναι προς την θετική κατεύθυνση τα μέτρα. Θεωρώ ότι για να γίνει ένα σωστό άνοιγμα θα πρέπει σε πρώτο χρόνο να υπάρχει μια ειδοποίηση στους επαγγελματίες του κλάδου, τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα. Επειδή τα πράγματα είναι κρίσιμα με τον ιό, το άνοιγμα μετά το Πάσχα, σαφώς θα βοηθήσει περισσότερο. Το Πάσχα θα είχαμε έναν σημαντικό τζίρο, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι μεγαλώνει ο συντελεστής επικινδυνότητας στην σημερινή κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα. Μάλλον θα θεωρούσα ότι είναι καλύτερα να ανοίξουμε μετά από Πάσχα με ασφάλεια», αναφέρει.

Τι σημαίνει για τα μαγαζιά το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους; «Είναι εύλογο και αναμενόμενο με βάση την εικόνα της πανδημίας να δοθεί προτεραιότητα στους εξωτερικούς χώρους για το άνοιγμα. Εκεί θα υπάρξει μια δυσκολία στους επαγγελματίες οι οποίοι σε διαθέτουν μεγάλο εξωτερικό χώρο. Χρειάζεται όμως και κάποιες προτάσεις από την κυβέρνηση για να έχουμε πελάτες και μέσα στα μαγαζιά», σημειώνει.

Όμως, η επόμενη ημέρα για να τηρηθούν τα μέτρα πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν πελάτες αλλά και ιδιοκτήτες. «Θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι η προσέλευση του κόσμου στα μαγαζιά μας. Εκεί τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι πελάτες θα πρέπει να δείξουν υπεύθυνη στάση εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα μέτρα. Θέλουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα κι ο κόσμος πρέπει να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζει.

Αυτό που σίγουρα δεν θέλει ο κλάδος είναι να δει πάλι να κλείνει. «Θα ήταν ότι χειρότερο. Ίσως και αυτός είναι ένας λόγος που θα έχουμε το άνοιγμα μετά το Πάσχα και με την ευθύνη όλων μπορούμε να το περάσουμε πιο εύκολα αυτό το μεταβατικό στάδιο. Εκεί θα βοηθήσει πολύ  αν καταφέρουμε –εκτός από self test- ένα μεγάλο κομμάτι της εστίασης να εμβολιαστεί», καταλήγει.

larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ