Ένας μήνας συμπληρώθηκε χθες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε περιοχές της Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «από την πρώτη στιγμή σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση, τους Δήμους, τον Στρατό, την Ελληνική

Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους αρμόδιους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις στάθηκε στο πλευρό των πληγέντων. Βασική προτεραιότητα είναι η κάλυψη της στεγαστικής ανάγκης όσων ανθρώπων δεν μπορούν να κατοικήσουν στα σπίτια τους. Προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι, οι ευπαθείς ομάδες, οικογένειες με μικρά παιδιά, σύμφωνα με την ιεράρχηση των Δήμων. Μέχρι σήμερα 197 οικογένειες έχουν εγκατασταθεί σε οικίσκους και τροχόσπιτα και υπάρχει συνεχής ροή άφιξης και εγκατάστασης».
«Οι ζωές μας τελειώνουν τη στιγμή που σιωπούμε για πράγματα που έχουν σημασία. Δεν αφήνουμε να ξεχαστεί κανένας» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί με πρωτόγνωρες διαδικασίες κατόπιν εντολής του εφαρμόστηκε το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των επιπτώσεων του σεισμού.
Με γρήγορες εκτιμήσεις, άμεσες επιχορηγήσεις των Δήμων, συντονισμό όλων των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών και φορέων φτάνουμε σήμερα να έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αποκατάσταση και αποζημίωση όλων των πληγέντων. Με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη παραμένουμε στο πλευρό των σεισμόπληκτων συνανθρώπων μας μέχρι και ο τελευταίος να ξαναφτιάξει ή να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
«Μέσα σε έναν μήνα: Έχουν παραληφθεί 90 οικίσκοι από το Υπουργείο Υποδομών και 38 οικίσκοι από δωρεές (20 από δωρεά του Β. Μαρινάκη, 8 από τη Χαλυβουργία, 1 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1 από τη ΔΕΥΑ Βέροιας, 2 από το ΙΑΣΩ, 3 οικίσκοι από τον Βασίλη Βαρνά, 2 από την Grid Telecom και 1 από το COUGAR-Σακελλαρίου Νικόλαος). Σύνολο: 128 οικίσκοι που εγκαταστάθηκαν σε: Δαμάσι, Πλατανούλια, Βλαχογιάννι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Πραιτώρι, Δομένικο, Μαγούλα, Μάνδρα, Ραχούλα, Κουτσόχερο, Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Γριζάνο, Παλαμά, Άγιο Δημήτριο Παλαμά και Πέτρινο.
Αναμένονται 32 οικίσκοι: 26 οικίσκοι από το Υπουργείο Υποδομών και 6 από δωρεές: 5 Attica Bank και 1 από ELPEN Α.Ε. Επιπλέον, έχουν παραληφθεί 2 οικίσκοι για χρήση ιατρείων, πλήρως εξοπλισμένοι, από δωρεές Exalco και Τσιλιλής.
Έχουν εγκατασταθεί 66 τροχόσπιτα από το Υπουργείο Υποδομών και 3 τροχόσπιτα δωρεά της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας (Σύνολο: 69 τροχόσπιτα).
Αναμένονται 12 αίθουσες Προκατασκευασμένες 12×12, 3 WC και 3 γραφεία καθηγητών από τις Κτιριακές Υποδομές για τις ανάγκες προσωρινής στέγασης των σχολείων, ενώ ανακατασκευάζεται το Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, 200 άτομα την πρώτη ημέρα και 350 από τη δεύτερη ημέρα μετά. Έχουν διανεμηθεί από δωρεές 105 κρεβάτια και στρώματα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποστείλει 32 air condition για τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης των οικίσκων. Οι Δήμοι κατασκεύασαν τα έργα διαμόρφωσης εδάφους και υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, για την εγκατάσταση τροχόσπιτων και οικίσκων.
Ο ΔΕΔΔΗΕ φρόντισε για την ηλεκτροδότηση, παντού όπου ζητήθηκε από τους Δήμους. Σε συνεργασία με τον Στρατό στήθηκαν περισσότερες από 500 σκηνές και διανεμήθηκαν περισσότερες από 3.500 κουβέρτες, πτυσσόμενα κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, στρώματα, μαξιλάρια κ.λπ. Πλέον έχουν αποσυρθεί οι σκηνές, ενώ στο Δαμάσι έχουν παραμείνει 8 σκηνές: 1 για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 1 για τον Ερυθρό Σταυρό, 1 για τις εθελοντικές ομάδες, 1 για την Εκκλησία, 1 για τον Δήμο Τυρνάβου και 2 για οικογένειες.
Καθημερινά προφέρεται σίτιση – μεσημέρι και βράδυ- και διανέμεται πόσιμο νερό. Έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα μακράς διαρκείας, νερό κ.λπ. και υπάρχουν προσφορές γευμάτων. Με δωρεά της κλινικής «Η γειτονιά μας», δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας ηλικιωμένων στις εγκαταστάσεις της. Γίνονται έλεγχοι rapid test για την προστασία του πληθυσμού και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Έχουμε ζητήσει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του πληθυσμού στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ψυχολογική υποστήριξη προσφέρουν το ΘΕΨΥΠΑ και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σπίτι-σπίτι και σε ευπαθείς ομάδες. Το Χαμόγελο του Παιδιού προσφέρει δημιουργική απασχόληση στα μικρά παιδιά και ιατρική στήριξη.
Ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος έλεγχος από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών σε 5.079 σπίτια, δημόσια κτίρια και σχολεία και στον δευτεροβάθμιο έλεγχο έχουν μέχρι στιγμής ελεγχθεί 3.195 σπίτια, δημόσια κτίρια και σχολεία.
Σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Στ. Σδρόλια καταγράφονται φθορές σε μνημεία και με άμεση χρηματοδότηση συντάσσονται οι μελέτες για να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) η Περιφέρεια πραγματοποίησε σεμινάριο στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2020 για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμιδών.
Συγκροτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Επιτροπή εκτίμησης ζημιών σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 15 Απριλίου 2021. Το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί κάθε πληττόμενο Δήμο για τα πρώτα έξοδα των νοικοκυριών. Μετά από έλεγχο των Δήμων, παρέχεται επίδομα από 600 έως 6.000 ευρώ για μικροεπισκευές και αντικατάσταση οικοσκευής. Για τα κτίρια, που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό της 3.3.2021 και έχουν υποστεί βλάβες, παρέχεται στεγαστική συνδρομή για επισκευή ή ανακατασκευή.
Οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να απευθυνθούν σε ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει φάκελο προκειμένου να τον καταθέσουν στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παρέχεται επίδομα ενοικίου / εγκατάστασης για τα κτίρια που είναι ακατάλληλα για χρήση από 300 ευρώ έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας».

eleftheria.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ