Του Πάνου Γαρουφαλιά

Στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας κ. Αθανάσιος Κουτσούκης και αναφέρθηκε στα self test που έρχονται από την Τετάρτη στα φαρμακεία. «Τα self test είναι κάτι ανάλογο με τα rapid test. Είναι μια διαδικασία που θέλει προσοχή, αλλά μπορεί να το κάνει κάποιος. Η αξιοπιστία τους δεν αγγίζει το 100%. Είναι κάπου στο 60%. Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε και κάποιους άλλους παράγοντες, όπως ένα λάθος που μπορεί να γίνει στην διαδικασία. Παίρνουμε ένα αποτέλεσμα αλλά είναι σχετικό. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται και αφορά όλο τον πληθυσμό ο οποίος θα τεσταριστεί. Κάποιος δεν θα το δηλώσει ή κάποιος δεν θα το κάνει σωστά, καταλαβαίνετε ότι κάπως έτσι θα γίνει. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να βγει ψευδώς αρνητικός. Είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να γίνει λάθος σε σχέση με το rapid test. Στο self test θα απλοποιηθεί η διαδικασία για να την κάνει κάποιος στο σπίτι του. Σε αυτό δεν παίρνουμε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, αλλά ρινικό. Θα εισχωρήσει λιγότερο στη μύτη. Μια εικόνα για τον πληθυσμό θα έχουμε, δεν θα έχουμε όμως την απόλυτη εικόνα», αναφέρει.

O κ. Κουτσούκης διευκρίνισε ότι απαγορεύεται να γίνει η διενέργεια του τεστ στο φαρμακείο. «Είναι επικίνδυνο για λόγους υγείας καθώς μπορεί να έχουμε αύξηση μετάδοσης. Άρα δεν θα ήταν ασφαλές να πάμε σε μια τέτοια διαδικασία στα φαρμακεία», επισημαίνει.

Ακυρώνουν ραντεβού για το AstraZeneca

Όμως ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Λάρισας αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό αλλά και τις ακυρώσεις που έχουμε λόγω του θορύβου που έχει προκληθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά. Αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε στα φαρμακεία ακυρώσεις ραντεβού καθώς κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, λόγω όλων αυτών που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τελευταία. Επίσης παρατηρούμε ότι κάποιοι δεν θα ακυρώσουν το ραντεβού, αλλά για τον ίδιο λόγο δεν προσέρχονται στο εμβολιαστικό κέντρο την ώρα που έχουν κλείσει για να γίνει η διαδικασία», καταλήγει.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ