Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Πώς βλέπουν οι ειδικοί την πιθανότητα για Πάσχα στο χωριό – Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Το μείζον ζήτημα των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, απασχολεί μεγάλη μερίδα των επιστημόνων, με άλλους να τάσσονται υπερ και άλλους κατά αυτού του ανοίγματος.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα, με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, την Μεγάλη Τρίτη 28 Απριλίου, θα έχουμε μεγάλη κορύφωση στις ΜΕΘ».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, επεσήμανε ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, «Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες», ενώ με τη σειρά του όσον αφορά στο Πάσχα ο κ. Βατόπουλος είπε πως «φοβάμαι ότι θα είναι «λίγο καλύτερο» από πέρσι» ενώ στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό».

Στο επίκαιρο ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι για το Πάσχα, η κυρία Παγώνη υπογράμμισε ότι δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι. «Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις», τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι ισχύει

Μετά το Σαββατοκύριακο στο οποίο η μετακίνηση από δήμο σε δήμο ήταν ελεύθερη με τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS στο 13033, χθες επέστρεψαν οι περιορισμοί.

Συγκεκριμένα από Δευτέρα και για όλες τις εργάσιμες ημέρες, μέχρι την Παρασκευή, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού για άθληση.

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με τη χρήση του κωδικού 6 επιτρέπεται μόνο για την επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης νυχιών.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται και για αγορές από εμπορικό κατάστημα μόνο που το SMS θα αποστέλλεται στο 13032 και θα περιλαμβάνει μόνο το ονοματεπώνυμο και όχι τη διεύθυνση κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι το SMS στο 13032 αποστέλλεται μόνο μια φορά την ημέρα και έχει ισχύ μόνο για 3 ώρες, όπως προβλέπεται βάσει όσων ανακοινώθηκαν για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι μετακίνηση από δήμο σε δήμο δεν προβλέπεται και για αγορές από σούπερ μάρκετ καθώς για την δραστηριότητα αυτή με την αποστολή κωδικού 2 στο SMS στο 13033 επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση εντός δήμου ή σε απόσταση 2χλμ. από τη διεύθυνση κατοικίας.

Το SMS στο 13033

Αναλυτικά, τι ισχύει για τις μετακινήσεις, όχι όμως για επίσκεψη σε κατάστημα:

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), υπάρχουν 3 επιλογές για τις μετακινήσεις σας:

 • αποστολή SMS,
 • εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
 • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

 • Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή