Του Πάνου Γαρουφαλιά

Για την κατάσταση της πανδημίας περιοχή μας,  μίλησε στη  εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων/νος Γιαννακόπουλος. «Είμαστε ψηλά σε κρούσματα στη Λάρισα αλλά σταθερά τις τελευταίες 10 ημέρες. Στην περιοχή μας νομίζω ότι είμαστε λίγο πιο κάτω από ταβάνι. Είμαστε σχετικά σταθεροί. Οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν και μια ελαφρά μείωση. Είναι θετικό σημάδι αυτό. Θέλουμε να δούμε την μείωση. Αλλά θα πρέπει να δούμε και το ταυτόχρονο άνοιγμα των δραστηριοτήτων», αναφέρει.

«Να μην ξεθαρρεύουν οι εμβολιασμένοι»

Ο πρόεδρος του ΙΣΛ αναφέρθηκε και σε όσους έχουν εμβολιστεί. «Δεν θα πρέπει να ξεθαρρεύουν. Πιστεύουν ότι έχουν εμβολιαστεί και έχει λήξει γι’ αυτούς το πρόβλημα. Δυστυχώς κάποιοι αγνοούν και τα μέτρα. Θα πρέπει να γνωρίσουν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να νοσήσουν, καθώς το εμβόλιο τους προστατεύει από την βαριά νόσηση. Έχουν στο ρινοφάρυγγα τον ιό και μπορούν να τον μεταδώσουν. Έρευνα σε υγειονομικούς, που συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δείχνει σε κάποια πρώιμα στοιχεία ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Αυτοί φαίνεται να έχουν χαμηλό ιικό φορτίο. Εύχομαι να επιβεβαιωθούν αυτές οι παράμετροι», σημειώνει.

 Οι ακυρώσεις για εμβολιασμό με το AstraZaneca

Τι λέει για τις ακυρώσεις των ραντεβού που παρατηρούνται για το εμβόλιο της AstraZeneca; «Πρέπει να ακούμε τους επίσημους επιστημονικούς φορείς. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί έχουν πει ότι έως τώρα δεν υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβολυτικά περιστατικά. Έχουμε κάποια περιστατικά αλλά είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο. Άρα δεν θα πρέπει κανείς να διστάζει να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Νομίζω ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που αναβάλουν το εμβόλιο , από το 3% που ανακοινώθηκε», επισημαίνει.

Πως θα βοηθήσουν τα self test

Ποια είναι η άποψη του προέδρου του ΙΣΛ για τα self test; «Η πολιτική αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως για να αποδώσουν τα μέγιστα, δηλαδή να έχουμε την επιδημιολογική επιτήρηση των πληθυσμιακών ομάδων που θέλουμε, θα πρέπει να διεξαχθούν σωστά. Είναι σημαντικό να είναι σωστή η λήψη. Θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα. Πρέπει να γίνει καταγραφή. Είναι ένα θετικό μέτρο υπό προϋποθέσεις», καταλήγει.

larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ