Του Πάνου Γαρουφαλιά

Για την πανδημία αλλά και για την κατάσταση στο σύστημα υγείας μίλησε στη εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό ραδιόφωνο, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΛ κ. Γιώργος Βασιλόπουλος. «Η εικόνα από το δικό μας νοσοκομείο είναι ότι έχουμε φτάσει κάπως στο όριο. Χθες είχαμε τρία κρεβάτια κενά από την ΜΕΘ, από τα 18 συνολικά. Αλλά έχουμε μια σταθερότητα στις εισαγωγές καθώς είναι για πολλές μέρες τώρα σε διψήφιο νούμερο.  Οι περισσότερες είναι διαχειρίσιμες χωρίς ανάγκη διασωλήνωσης. Φαίνεται πως τα λύματα δείχνουν μια καλή και ακριβή εικόνα και βλέπουμε μια κάμψη σε όλη την Ελλάδα, σιγά- σιγά», αναφέρει.

Έρχεται κάμψη του κύματος

Αν αυτό είναι το «πικ» της πανδημίας που βλέπουμε για την Λάρισα, που βρισκόμαστε σε σχέση με τον «πικ» του δευτέρου κύματος; «Βλέπω ότι θα έχουμε κάμψη και μάλλον θα κάνουμε Πάσχα στους αγρούς και όχι στο μπαλκόνι. Τον Νοέμβριο είχαμε  μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήταν γεμάτα όλα μας τα κρεβάτια απλής νοσηλείας. Θα έλεγα ότι είμαστε 30% κάτω σε σχέση με το «πικ» που είχαμε στο δεύτερο κύμα. Προφανώς συντέλεσε ο εμβολιασμός. Ο μέσος όρος ηλικίας στη ΜΕΘ είναι τα 65 έτη, πιο χαμηλά από το δεύτερο κύμα.  Αλλά αυτό δείχνει και κάτι άλλο. Ότι το επικρατούν στέλεχος δεν κάνει και τόσο βαριά νόσο. Τώρα επίσης είμαστε πιο έμπειροι. Ξέρουμε τι να περιμένουμε. Η διαχείριση του ασθενούς πιστεύω ότι είναι καλύτερη. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άγνωστο εχθρό», σημειώνει.

«Έχουν μεγάλο βαθμό ανακρίβειας τα self test»

Ποια είναι η άποψή του για τα self test. Μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή της στρατηγικής που θέλει επιτύχει η κυβέρνηση; «Καταρχήν πετάμε το μπαλάκι στον πολίτη, βάζοντας μπροστά την ατομική ευθύνη. Αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχει  μεγάλος βαθμός ανακρίβειας. Φαίνεται ότι αυτά τα τεστ θα είναι ψευδώς αρνητικά σε ένα ποσοστό 5-10%. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι πόσο σωστά το κάνει ο καθένας για να πάρει το πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα. Υπάρχουν λοιπόν δύο παράμετροι που μπορούν να μας στρεβλώσουν την εικόνα. Άρα θεωρώ ότι είναι δύσκολο με αυτό να αλλάξεις πολιτικές. Η νόσος χτυπά στο κύτταρο της οικογένειας. Ας γίνει αφού ανοίγουν και τα σχολεία αλλά έχει μεγάλο βαθμό ανακρίβειας το self test», καταλήγει.

larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ