Το Policenews μετά από 6 χρόνια λειτουργίας ως διαπιστευμένο Μέσο στο διαδίκτυο, από φέτος θα διακρίνει και θα βραβεύει τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και τους διασώστες του ΕΚΑΒ που ενεπλάκησαν κατά το προηγούμενο έτος σε σημαντικά γεγονότα που έκαναν αίσθηση στην Ελλάδα

Οι δημοσιογράφοι του Policenews αποφασίζουν για την τελική κατάταξη και απονομή τιμητικής πλακέτας στα στελέχη που έκριναν πως πρέπει να βραβευτούν για την αποφασιστικότητα, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν σε γεγονότα που άγγιξαν την κοινή γνώμη.

Φέτος, οι “Bραβεύσεις Policenews 2021” αφιερώνονται στον συνάδελφο Γιώργο Καραϊβάζ που έπεσε νεκρός το μεσημέρι της Παρασκευής από πληρωμένους δολοφόνους.

Η απονομή των τιμητικών πλακετών θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρξει εκ νέου άρθρο ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Παρουσίαση των αστυνομικών που διακρίθηκαν για το 2021 και θα τιμηθούν με την ειδική πλακέτα:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΒΡΑΧΝΗΣ

Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος ξεκίνησε την καριέρα του ως ειδικός φρουρός το 2009. Έχει υπηρετήσει στη ΔΑΕΑ, στο αστυνομικό Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών (όπου βρίσκεται έως σήμερα), στο Μεταγωγών, στο Αλλοδαπών, στην ομάδα Δέλτα και στο ΤΑΕ Αττικής.

Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος τιμάει τη στολή του καθημερινά 

Όπως, όλοι γνωρίζουμε το επάγγελμα του αστυνομικού διατρέχει κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα και ο Τηλέμαχος μας το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι σε έναν αγώνα στο Καραισκάκη επέλεξε να επιτεθεί μόνος του σε οπαδούς που συμπλέκονταν και προσπαθούσαν να κυκλώσουν έξι άντρες μίας διμοιρίας ΥΑΤ. «Οι Χούλιγκανς ήταν ίσως περισσότεροι από εκατό. Με τη χρήση χημικών οπισθοχώρησαν ενώ στην συνέχεια εκτοξεύτηκαν διάφορα αντικείμενα, μπουκάλια, πέτρες κλπ στο μέρος μου.» Κλείνει λέγοντας ότι οπισθοχώρησε, γιατί δεν είχε ούτε κράνος, ούτε ασπίδα, ούτε μάσκα αερίων.

Ένα τραγικό συμβάν τον ώθησε στο να γίνει αστυνομικός

Στην συνέχεια, ο Γεώργιος – Τηλέμαχος μας διηγείται ένα τραγικό συμβάν, το οποίο τον έκανε να επιλέξει και το συγκεκριμένο επάγγελμα. Όταν ήταν σε μικρή ηλικία και διανυκτέρευε σε ξενοδοχείο, μία γυναίκα σε διπλανό δωμάτιο δεχόταν βραδινές ώρες επίθεση με μαχαίρι. Ο πατέρας του άνοιξε την πόρτα και αυτή εισήλθε αιμορραγώντας στο δικό τους δωμάτιο, ενώ στην συνέχεια ο πατέρας του κατεδίωξε τον δράστη. Στο μυαλό του υπήρχε πάντα σαν σκέψη και ο θεσμός των ειδικών φρουρών του έδωσε την δυνατότητα να το πραγματοποιήσει και να ακολουθήσει τον δρόμο των σωμάτων ασφαλείας.

Συγγραφέας και δίπλα στον πολίτη πάντα

Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος όμως τις ώρες που δεν προστατεύει το καλό του πολίτη, ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του και με άλλες δραστηριότητες. Μία από αυτές είναι να συγγράφει. Έχει εκδώσει τρία βιβλία και ετοιμάζεται ήδη για το τέταρτο. Έχει πάρει πρώτο βραβείο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη, ασχολείται με το youtube και μέσω της πλατφόρμας αυτής επικοινωνεί με τον δικό του τρόπο θέματα τα οποία άπτονται των δικαιωμάτων του πολίτη ενώ ενημερώνεται/συμμετέχει στα συνδικαλιστικά της αστυνομίας.

Ο Γεώργιος – Τηλέμαχος είναι άγαμος.

Φέτος, πρώτη χρονιά του θεσμού των “Βραβεύσεων Policenews 2021” θα δοθεί η τιμητική διάκριση για δυο γεγονότα. Τον βαρύτατο τραυματισμό του κατά τη διάρκεια συμπλοκής σε καταυλισμό Ρομά (δείτε ΕΔΩ) αλλά και για την προσωπική πρωτοβουλία να διαμορφώσει με δικές του οικονομίες ένα σχεδόν ερείπιο όχημα του Α.Τ. Αχαρνών σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο για το οποίο επικροτήθηκε από το σύνολο των πολιτών στην Ελλάδα (δείτε ΕΔΩ).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΡΗΣ

Ο Ιωάννης Πάπαρης, απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Ανδρίτσαινας, Ηλείας, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες 10 και 7 χρονών. Μπήκε στο σώμα το 1999 ως ειδικός φρουρός στην 1η σειρά. Μέχρι το 2009 υπηρέτησε στο Α.Τ. Ακροπόλεως. (φύλαξη στόχων και πεζές περιπολίες στην περιοχή αρμοδιότητας του τμήματος και μεταγωγές).

Η πορεία του στο σώμα

Από το 2009 έως το 2015 υπηρέτησε στην ομάδα ΔΕΛΤΑ στο κέντρο της Αθήνας. Στην συνέχεια, από το 2015 έως το 2020 στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Β/Α τομέα. Τέλος, από τον Φεβρουάριο 2020 έως και σήμερα υπηρετεί στην ομάδα ΔΡΑΣΗ.

Η απόφαση να γίνει αστυνομικός

Ο Ιωάννης αποφάσισε να μπει στο σώμα, γιατί του αρέσει να υπηρετεί τους πολίτες, να τους προστατεύει και να συνδράμει σε οτιδήποτε μπορεί να έχουν ανάγκη. Ακόμη, να βοηθάει εν γένει το κοινωνικό σύνολο κάνοντας το καθήκον του.

Όταν ήταν σε μικρή ηλικία δεν πίστευε ότι θα ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού, ωστόσο μεγαλώνοντας και βλέποντας τις συνθήκες ζωής γύρω του, του γεννήθηκε η επιθυμία να υπηρετήσει στο σώμα.

Φέτος, ο Ιωάννης διακρίνεται για δυο γεγονότα. Το πρώτο είναι που ως αφανής ήρωας βούτηξε στη φωτιά που ξέσπασε στο Μάτι και απεγκλώβισε μόνος του πολίτες που κινδύνευαν να καούν ζωντανοί. Το γεγονός πέρασε στα “ψιλά” γράμματα.

Το δεύτερο γεγονός συνέβη στη Νέα Φιλαδέλφεια με χούλιγκαν, όταν ως επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ο Αρχιφύλακας δέχθηκε πισώπλατα μαχαιριές, ενώ για 6 λεπτά τον απήγαγαν και τον μετέφεραν τραυματισμενο σε οργανωμένο δωμάτιο club φιλάθλων μεγάλης ομάδας και δεχόταν επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές σε όλο του το σώμα από δεκάδες χούλιγκαν (δείτε ΕΔΩ).

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΗΝΑΣΙΔΗΣ

Ο Άγγελος Μηνασίδης είναι έγγαμος και στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μπήκε το 2011. Υπηρέτησε τον πρώτο χρόνο σε αστυνομικό τμήμα και στην συνέχεια μετατέθηκε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής.

Από μικρός ήθελε να υπηρετήσει στην αστυνομία

Η επιθυμία να υπηρετήσει στο σώμα υπήρχε από πάντα αλλά η τελική απόφαση ήρθε ενώ βρισκόταν στις ειδικές δυνάμεις ως έφεδρος αξιωματικός.

Ο Άγγελος μαζί με την ομάδα του κατά το τελευταίο έτος έχουν συνδράμει στη δραστική μείωση της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική με δεκάδες σοβαρές συλλήψεις και εξιχνιάσεις σεσημασμένων για ναρκωτικά αλλά και δολοφονιών. (δείτε κάποια από τα ρεπορτάζ ΕΔΩ, ΕΔΩ).

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι απόφοιτος λυκείου και μητέρα δυο παιδιών. Κατατάχθηκε στην ΕΛ.ΑΣ το 1993. Υπηρέτησε σε μάχιμες υπηρεσίες της Αθήνας και της Φθιώτιδας αλλά και στην ΠΟΑΣΥ για μία δεκαετία ως γραμματέας τους. Δημιούργησε με την τότε Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, το 1997, την θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου αγκαλιάστηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και την υιοθέτησε με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την περίοδο της ζωή της υπηρετεί στα κεντρικά ιατρεία Αθηνών της αστυνομίας.

Η Μαρία για το λειτούργημα του αστυνομικού

Η Μαρία θεωρεί το επάγγελμα του αστυνομικού λειτούργημα, που ο σκοπός του είναι η προστασία της ζωής, της τιμής και της περιουσίας του πολίτη. Σε όλη την διάρκεια της πορεία της ως αστυνομικός, θέλησε με βοηθό την καλλιτεχνική της φύση, να προβάλλει το κοινωνικό πρόσωπο του αστυνομικού.

Το επάγγελμα του αστυνομικού δεν ήταν κάτι που το ήθελε από μικρή. Η κλίση της ήταν προς τον αθλητισμό και την τεχνη, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν προέρχεται από οικογένεια αστυνομικών, ούτε είχε φίλους από το σώμα για να έχει το έναυσμα να υπηρετήσει ως αστυνομικός. Η αγάπη της προς τον συνάνθρωπο ήταν τόσο ισχυρή όμως, και με γνώμονα αυτό το επέλεξε. Η πορεία της ζωής της έχει αποδείξει ότι ήταν η σωστή επιλογή, αφού δεν εμπόδισε την καλλιτεχνική της φύση να εξελιχθεί, απεναντίας έδωσε τροφή για εξέλιξη.

Συνεχίζει λέγοντας, ότι το επάγγελμα του αστυνομικού δεν είναι εύκολο. Κρύβει πολλούς κινδύνους καθημερινά. « Πέραν από την εκπαίδευση που περνάμε όλοι οι αστυνομικοί πρέπει και από μόνοι μας να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας καθημερινά, ώστε να καταφέρνουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε σωστή κρίση και αντανακλαστικά και να μπορούμε να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας. Έχω κινδυνέψει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου, με έχουν τραυματίσει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου, έχω πάρει και συγχαρητήρια από την υπηρεσία μου. Όλα αυτά είναι όμως μέσα στα πλαίσια του επαγγέλματος και τα βιώνουμε όλοι οι αστυνομικοί, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Το ζητούμενο για εμένα δεν είναι να κινδυνέψουμε ή να γίνουμε ήρωες καποιες φορές. Το ζητούμενο είναι να γινόμαστε ήρωες καθημερινά με την στάση μας , τις πράξεις μας, την οξυδερκεια μας και την ανθρωπιά μας.»

Η Μαρία μας έχει εκπλήξει και με την καλλιτεχνική της κλίση, για το οποίο κάναμε εκτενές αφιέρωμα (δείτε ΕΔΩ), αλλά και για το γεγονός ότι παραμένει στο Σώμα παρόλο που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΤΑΡΛΗΣ

Ο Βαγγέλης κατατάχθηκε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στις 2.10.2009. Το 2010 πραγματοποίησε την πρακτική του εκπαίδευση στο Αστυνομικό Τμήμα της Βουλιαγμένης στη Δ/νση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Μετά το πέρας της ευδόκιμης φοίτησής του από την Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετήθηκε στην «ΟΜΑΔΑ Ζ» στην Δ/νση ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΆΣΗΣ της Ν. Αττικής.

Από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Οκτώβριο του 2019 υπηρέτησε και προσέφερε τις υπηρεσίες του στα συνοριακά τμήματα του Νότιου Έβρου. Στην συνέχεια από το Νοέμβριο του 2019 βρέθηκε για υπηρεσιακούς λόγους να υπηρετεί στην Άμεση Δράση Αττικής στην Β’ Αλλαγή.
Ο Βαγγέλης προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια ενώ είναι άγαμος.

Σπουδές, ξένες γλώσσες και ειδικά σχολεία στο βιογραφικό του

Ως επιτυχών στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας του έτους 2009 παρουσιάστηκε στη σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Μετά από την φοίτηση του παρακολούθησε το σχολείο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε επιτυχώς και έλαβε «πτυχίο» από το κέντρο εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου τον Ιουνίου του 2011.

Από το 2007 κατέχει το πτυχίο Zertifikat Deutsch B1 και από τις 23.1.2021 το Language Cert Level 3 Certificate in ESOL International.

Η απόφασή του να μπει στην αστυνομία

“Η απόφαση μου να μπω στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελούσε μια βαθιά μου επιθυμία. Με ενδιέφερε να προσφέρω στον συνάνθρωπο με κάθε τρόπο ενώ θεωρούσα, πως το αξίωμα του αστυνομικού ήταν αξιοθαύμαστο εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει στον πολίτη.”

Πότε γεννήθηκε η επιθυμία του για να υπηρετήσει στα Σώματα Ασφαλείας

“Από μικρή ηλικία ήμουν αποφασισμένος πως ήθελα να ενταχθώ στο Σώμα. Θαύμαζα τον τρόπο αντιμετώπισης των κακοποιών στοιχείων ενώ μου κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον το θάρρος και ο αλτρουισμός που έδειχναν οι αστυνομικοί για το κοινό καλό και την προστασία του συνανθρώπου”.

Οι κίνδυνοι που αντιμετώπισε

“Αν και σχετικά υπηρετώ λίγα χρόνια στο Σώμα ήταν αρκετές οι φορές που κινδύνευσα, όμως θεωρώ πως κάθε φορά θα είχα την ίδια αντίδραση απέναντι στον κίνδυνο. Ένα συμβάν που έλαβε χώρα στο συνοριακό Τμήμα Σουφλίου κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου έμελλε να με οδηγήσει στο χειρουργείο για την αποκατάσταση της σωματικής μου βλάβης. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια να πιάσουμε έναν διακινητή, τρέχοντας επάνω στις ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών έπεσα από μια γέφυρα με αποτέλεσμα να τραυματίσω σοβαρά το γόνατο μου έχοντας ως αποτέλεσμα να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση”.

Ο Βαγγέλης συγκλόνισε το Πανελλήνιο τον Μάιο του 2020, όταν με κίνδυνο της ζωής του βούτηξε από τα βράχια παραλίας του Αλίμου και διέσωσε από βέβαιο πνιγμό νεαρή κοπέλα που είχε παρασυρθεί (δείτε ΕΔΩ).

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθεί νέο άρθρο με τα στελέχη και από τα άλλα Σώματα Ασφαλείας και το ΕΚΑΒ που διακρίθηκαν για τις υπηρεσίες του για το 2021.