Τα ΓΑΚ Λάρισας καλούνται φέτος να τιμήσουν τα 30 χρόνια λειτουργίας τους αλλά και την 140η επέτειο από την ένταξη της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Κράτος. Αποτελούν και οι δύο σημαντικές αφορμές ενημέρωσης για το έργο των Γενικών Αρχείων, παρουσίασης των δραστηριοτήτων τους, αλλά και αναζήτησης ιστορικών στοιχείων που θα οδηγήσουν σε νέες έρευνες και εργασίες.

Ένα κάλεσμα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος διαθέσιμο διαδικτυακά λόγω των υγειονομικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την πολυετή οικονομική δυσπραγία των ΓΑΚ οδήγησε στη δημιουργία αυτού του εναλλακτικού εργαλείου παρουσίασης των συλλογών.

Ο «Χάρτης των Αρχείων» αποτελεί τη νέα πρόταση των ΓΑΚ Λάρισας προς το κοινό για τη γνωριμία με τις συλλογές που φυλάσσονται στη Λάρισα και την Αγιά. Η παρουσίαση των αρχείων αυτή τη φορά βασίζεται στο χώρο, εξάλλου συζητήθηκε πολύ, και περιορίστηκε, η ελευθερία μετακίνησης το τελευταίο διάστημα. Με τη συνθήκη αυτών των ορίων ετοιμάστηκε ένας ψηφιακός χάρτης για περιπλανήσεις στο χρόνο.

Αποτυπώθηκαν λοιπόν στο χάρτη του νομού αρχειακά τεκμήρια στο μέρος που παρήχθησαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου) στο σημείο στο οποίο αναφέρεται το αρχείο. Η πρώτη προσέγγιση απευθύνεται προς τους μαθητές, επομένως παρουσιάζονται κυρίως αρχεία σχολείων. Η επιλογή τους είναι τυχαία, αλλά έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι περιοχές του νομού. Ο χάρτης θα ενημερώνεται με νέα σχολεία και περισσότερα τεκμήρια που αναφέρονται σε συγκεκριμένη τοποθεσία ή κτίριο της περιοχής.

Η χρήση του είναι απλή. Επιλέγοντας ένα σημείο στο χάρτη, βρίσκει ο χρήστης πληροφορίες για την περιοχή, τον φορέα, το κτίριο, και μία σύντομη περιγραφή του αρχείου που κατέχουν τα ΓΑΚ Λάρισας και το Αρχειοφυλάκειο Αγιάς. Και βέβαια μπορεί να μελετήσει επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια, μία αντιπροσωπευτική εικόνα του υλικού που ενδεχομένως κεντρίσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα.

Εξάλλου από τους πρωταρχικούς στόχους των ΓΑΚ, πέρα από τη διάσωση του ιστορικού αποτυπώματος ενός λαού, είναι η απόδοση των ταξινομημένων αρχειακών συλλογών στους χρήστες και τους ερευνητές, και η εκπαίδευση των μαθητών στη χρήση των αρχείων. Παραδίδεται λοιπόν η νέα ενέργεια των ΓΑΚ Λάρισας με την ελπίδα να προσφέρει απολαυστική και επωφελή περιήγηση.

Ο χάρτης των αρχείων:

https://maphub.net/GakLarissas/maps

ΠΗΓΗ: larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ