Του Πάνου Γαρουφαλιά

Για τα θρομβολυτικά επεισόδια στα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson, αλλά και τους παράγοντες που τα δημιουργούν μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και την εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς», ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Κων/νος Γουργουλιάνης. «AstraZeneca, Johnson & Johnson, και πιθανό το Sputnik V είναι εμβόλια που έχουν σχέση με αδρανοποιημένους ιούς. Άρα είναι η ίδια μεθοδολογία και είναι αυτονόητο να έχουμε προβλήματα. Στην Αμερική δεν έχουν γίνει εμβόλια της AstraZeneca, άρα εμπειρία από τέτοια εμβόλια δεν είχαν. Δεν έχουν κάνει εκεί AstraZeneca με αποτέλεσμα πρώτη φορά να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο. Αλλά επειδή μιλάμε για την ίδια μεθοδολογία ήταν περίπου αυτονόητο, ότι και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είχαμε θρομβώσεις», αναφέρει.

Ποιος είναι ο μηχανισμός που προκαλεί την θρόμβωση;

Τον τρόπο που δρα αυτή η κατηγορία εμβολίου και προκαλεί τις θρομβώσεις εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολίας. «Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο, μερικοί κάνουν κάτι σαν νόσο. Έχουν συνάχι και λίγο πυρετό. Μερικά εμβόλια μιμούνται την νόσο. Εδώ στη μίμηση του εμβολίου του κορωνοϊού υπάρχει και το κομμάτι των θρομβώσεων. Αυτό είναι κομμάτι της νόσου για κάποιους. Αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που κάνουν θρομβώσεις. Μάλιστα σε αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις ο αδενοϊός που είναι στο εμβόλιο μιμείται την βαριά νόσο που κάνει ο covid. Αλλά σε αυτή την φάση είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια της Phizer και της Moderna έχουν άλλη τεχνολογία, καθώς δεν έχουν αδρανοποιημένο ιό. Η πανδημία αν θα αφήσει κάτι θα είναι η νέα γενιά εμβολίων», σημειώνει.

Πόσο ασφαλή είναι τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή; «Είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα. Μπορεί να βρίσκουμε νεώτερους με θρόμβωση γιατί εμβολιάζονται οι νεώτεροι. Το σημαντικό που πρέπει να δούμε είναι ποιος είναι ο κίνδυνος από τα εμβόλια και ποιος είναι ο κίνδυνος από τη νόσο. Στους ανθρώπους πάνω από 80, ο κίνδυνος από τη νόσο είναι εκατοντάδες φορές πολλαπλάσιος σε σχέση με το εμβόλιο. Σε ένα άνθρωπο που είναι 30 χρονών ο κίνδυνο από τη νόσο είναι πολύ λίγος, καθώς την περνάνε πολύ ελαφρά. Εκεί ο κίνδυνος από εμβόλιο υπάρχει αλλά είναι υπέρ του να μην εμβολιαστεί. Καταλαβαίνετε εδώ γιατί αρκετές χώρες έβαλαν για το εμβόλιο της AstraZaneca όριο τα 30 έτη», περιγράφει.

Ίσως ηλικιακά κριτήρια για τον εμβολιασμό με αυτά τα σκευάσματα

Μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο για να αντιμετωπιστούν αυτές οι θρομβώσεις από τα εν λόγω εμβόλια; «Είναι δεδομένο ότι προηγείται ο εμβολιασμός. Οι πανδημίες νικήθηκαν από τους εμβολιασμούς. Όλα αυτά τα αντιφατικά δεδομένα που λαμβάνουμε από επίσημους φορείς προκαλούν μια μεγάλη αμηχανία. Στην Ελλάδα ας κάνουμε αυτά που λέει η επίσημη αρχή, δηλαδή η επιτροπή εμβολιασμών. Αυτά τα εμβόλια είναι απαραίτητα αλλά θα πρέπει να δει κανείς σε ποιες ηλικίες θα τα κάνει. Για παράδειγμα υπάρχουν γυναίκες που παίρνουν αντισηπτικά και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρομβώσεις. Μάλιστα στη Λάρισα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που δεν αθλούνται και καπνίζουν πολύ και κινδυνεύουν από θρόμβωση πολύ περισσότερο», καταλήγει.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα από το AstraZeneca σε 1.000.000 εμβολιασμένων μόλις το 0,0004 % μπορεί να πάθει θρόμβωση. Αντίστοιχα το ποσοστό όσων νοσήσουν από covid είναι στο 16,5%.

larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ