Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 16:40

Η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης λειτουργεί πραγματικά

Ζήσης Ψάλλας

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physiology συγκέντρωσε την έρευνα μιας δεκαετίας σχετικά με το θέμα αυτό και την επίδραση της HIIT (διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης) στην υγεία.

Οι τρέχουσες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (150-300 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα ή 75-100 λεπτά έντονης δραστηριότητας) ενδέχεται να μην είναι εφικτές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει εργασιακές δεσμεύσεις.

Οι συγγραφείς του άρθρου δείχνουν ότι η HIIT χαμηλού όγκου (συνήθως περιλαμβάνει λιγότερο από 20 λεπτά συνολικό χρόνος άσκησης μαζί με την προθέρμανση και την αποθεραπεία) αποφέρει συγκρίσιμες βελτιώσεις σε παρεμβάσεις που πληρούν τις τρέχουσες οδηγίες παρά το γεγονός ότι απαιτούν σημαντικά λιγότερο χρόνο.

Τι είναι η HIIT χαμηλού όγκου; Καθώς η HIIT περιλαμβάνει έντονες περιόδους άσκησης με διαλείμματα ανάκαμψης, οι ερευνητές καθόρισαν ως HIIT χαμηλού όγκου την άσκηση που διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά σε υψηλή ένταση ανά συνεδρία (δεν περιλαμβάνονται τα διαλείμματα).

Το άρθρο βασίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη των συγγραφέων που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, η οποία έδειξε ότι μόλις 4 λεπτά HIIT τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το λίπος στο συκώτι και την καρδιακή αναπνευστική ικανότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Αυτές οι βελτιώσεις ήταν συγκρίσιμες με μια παρέμβαση που περιλάμβανε αερόβια άσκηση μέσης έντασης 45 λεπτών.

Πέρα από την επίδρασή στη μεταβολική υγεία, το άρθρο ανέφερε ότι η χαμηλού όγκου HIIT μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιακή και αρτηριακή υγεία.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι η HIIT είναι ένας ασφαλής τρόπος άσκησης, τα άτομα πρέπει πάντα να καθορίζουν την καταλληλότητά τους για τέτοια προγράμματα με κάποιον επαγγελματία υγείας.

Περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει εάν η HIIT χαμηλού όγκου είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και εάν ο συνδυασμός HIIT χαμηλού όγκου με άλλες παρεμβάσεις κατάρτισης, όπως η άσκηση με αντιστάσεις, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα στην υγεία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021, 16:40

Το διαβάσαμε εδώ