Του Πάνου Γαρουφαλιά

Για τις έγκαιρες αποζημιώσεις των αγροτών για τον παγετό αλλά και για μια σειρά αγροτικών θεμάτων μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός. Οι πληγέντες αγρότες που είναι στις σεισμόπληκτες ζητούν συνάντηση μαζί του αλλά και προκαταβολές για τις αποζημιώσεις προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. «Η Λάρισα έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες. Πέρα από την πανδημία που όλοι βιώνουμε, είμαι σε επαφή με ανθρώπους στη περιοχή σας και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Το πιο πρόσφατο είναι ο παγετός. Είναι μια μεγάλη πρωτοφανής καταστροφή. Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ενισχυθεί με ελεγκτές  για να μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των περιοχών που επλήγησαν από τους απανωτούς παγετούς. Περιμένουμε να δούμε τις εκτιμήσεις που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες, μετά το κάρπισμα για να έχουμε εικόνα της πραγματικότητας. Μάλιστα έχω ενημερώσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Περιμένουμε να δούμε τις τελικές εκτιμήσεις για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είμαστε με τους αγρότες. Θα να δουλέψουμε μαζί για να ανταποκριθούμε σε όλες τις καταστάσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την τρίμηνη θητεία έχετε καταλάβει ότι είμαι υπέρ του διαλόγου και της δυνατότητας να ανταλλάσσουμε απόψεις, ώστε να βρίσκουμε συναινετικές λύσεις. Θα μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ στο θέμα των προκαταβολών. Ελπίζουμε με τον πρόεδρο και την διεύθυνση του ΕΛΓΑ, να δράσουμε γρήγορα. Οι ζημιές θα αποτυπωθούν τη επόμενη περίοδο. Και εκεί θα δούμε και θα έχουμε την καθαρή εικόνα για να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να ανακουφίσουμε τους πληγέντες αγρότες. Κάνω συνέχεια συναντήσεις με παραγωγούς και από την Θεσσαλία. Οπότε είναι προφανές πως ανά πάσα στιγμή είμαι έτοιμος να τα πούμε με τους αγρότες της περιοχής σας»,  αναφέρει.

Το nutri score και ελληνική στρατηγική για ένα άλλο τρόπο αξιολόγηση των προϊόντων

Ο Υπουργός αγροτικής ανάπτυξης μίλησε και για την αξιολόγηση του nutri score που προωθούν μεγάλες χώρες τις Ευρώπης και υποβαθμίζουν τα ελληνικά και μεσογειακά προϊόντα, ενώ στον αντίποδα βαθμολογούν συνθετικά τρόφιμα καλύτερα από προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το Ελληνικό ελαιόλαδο. Μάλιστα ο κ. Λιβανός αναφερόμενος στο θέμα ξεδίπλωσε όλη την στρατηγική από την ελληνική πλευρά. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα αντιλήφθηκα την σημασία αυτού του ζητήματος. Κάναμε και την συζήτηση στη Βουλή μετά από ερώτηση του κ. Αρσένη και εκεί αναλύσαμε την στρατηγική μας. Η Ελλάδα έχει πάρει ουσιαστική θέση απέναντι στο nutri score, εξαιρώντας τα προϊόντα που είναι ΠΟΠ και τα μονοσύστατα. Από την άλλη έχουμε τοποθετηθεί σε σχέση με την χρωματική κατάταξη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το  nutri score. Αυτή αποτυπώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών την προηγούμενη χρονιά. Μαζί με εμάς σε αυτή την λογική ήταν η Ιταλία και η Τσεχία. Είμαι σε επαφή με συναδέλφους υπουργούς από τις άλλες χώρες για να τους ενημερώσω. Η Ισπανία άλλαξε την στάση τις προηγούμενες εβδομάδες καθώς και εκείνη αντιλήφθηκε τι συμβαίνει. Έχω ξεκινήσει και βλέπω τους πρεσβευτές των μεγάλων χωρών για να θέσουμε το θέμα. Η σκέψη μας είναι να διευρύνουμε την στρατηγική μας όχι μόνο αντιθετικά στο nutri score, αλλά με την δημιουργία της επιστημονικής επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο κ. Κουρέτας, θέλουμε να δώσουμε και μια άλλη διάσταση σε όλη αυτή τη συζήτηση, με επιστημονική τεκμηρίωση. Δεν θέλουμε να είναι μονοσήμαντη η αντίληψη  της ανάγκης αποτύπωσης επισήμανσης στα προϊόντα, αλλά να μπαίνουν και άλλες παράμετροι, στην ανάλυση, όπως π.χ. τα αντιοξειδωτικά των προϊόντων. Σε αυτή την φάση θέλουμε να τεκμηριώσουμε σωστά μια συνολικότερη πρόταση. Είναι ένα μεγάλο θέμα που έχει και πολιτική διάσταση, αλλά είναι σημαντικό και το επιστημονικό του κομμάτι. Έχουμε ενεργοποιήσει τους επιστήμονές μας και προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε σωστά αυτή την διαφορετική προσέγγιση. Είναι λογικό η Ε.Ε να θέλει να ομογενοποιήσει όλων των μοντέλων ώστε να υπάρχει ένας τρόπος καταγραφής στα προϊόντα. Σε αυτό τον διάλογο εμείς θα επιμένουμε για την διεύρυνση των παραμέτρων. Φαίνεται πως η συζήτηση είναι απολύτως ανοιχτή. Στη συζήτηση αυτή θα εμπλακεί εκτός από συμβούλιο των υπουργών και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σε αυτό το δρόμο θα δημιουργήσουμε συμμαχίες», αναφέρει.

Έρχεται συζήτηση για την νέα ΚΑΠ

Ο υπουργός τόνισε ότι το επόμενο διάστημα έρχεται και η συζήτηση για την νέα ΚΑΠ. «Τις επόμενες ημέρες θα βγει και ένα πρόγραμμα δημόσιας διαβούλευσης στις Περιφέρεια για την ΚΑΠ της νέας περιόδου. Εκεί θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στους παραγωγούς μας. Ζητήσαμε από τις Περιφέρειες να μας δηλώσουν πότε θα γίνουν αυτές οι διαβουλεύσεις. Εκεί θα συμμετέχουν όλοι οι παραγωγοί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να συζητηθεί και το θέμα με το nutri score», κατέληξε.

larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ