«Αγκαλιασμένο» με τον Ελληνικό Σταυρό το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου

Tο «τελευταίο αντίο» είπαν οι Βρετανοί στον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 99 ετών.

Η τελετή έλαβε χώρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ και το φέρετρό του έφερε και… χρώμα Ελλάδας, δεδομένης της σχέσης του με τη χώρα μας. 

Ειδικότερα, πάνω στο φέρετρο υπήρχε η προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, η οποία ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη ζωή του, από την ελληνική του κληρονομιά έως τους βρετανικούς τίτλους του. Η οικογένεια Μαουντμπάτεν εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο
Στο φέρετρο τοποθετήθηκε, επίσης, ένα στεφάνι με λουλούδια.

Όταν ο δούκας αρραβωνιάστηκε με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ το 1946, παραιτήθηκε από τον ελληνικό τίτλο του και έγινε βρετανός πολίτης, παίρνοντας το αγγλικό όνομα της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. 

Η οικογένεια Μαουντμπάτεν εκπροσωπείται στη σημαία, όπως και η Ελλάδα, για την οποία αντιστοιχεί ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο. Υπάρχει, επίσης, το κάστρο της πόλης του Εδιμβούργου, δούκας της οποίας έγινε με τον γάμο του με την βασίλισσα. 

Η τελετή χρειάσθηκε να περιορισθεί εξαιτίας της Covid-19, ενώ δεν υπάρχουν επικήδειο κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Φιλίππου. Ακόμη, δεν υπήρξε πρόσβαση για το κοινό ούτε δημόσιες πομπές, ενώ ολόκληρη η τελετή της κηδείας προγραμματίστηκε να γίνει μέσα στο κτήμα του Πύργου του Ουίνδσορ, με τον Φίλιππο να ενταφιάζεται στη Βασιλική Κρύπτη του παρεκκλησιού.

Πηγή: lakonikos.gr