Του Πάνου Γαρουφαλιά

Το ερευνητικό έργο του τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν σταματά και συνεχίζεται ακούραστα και μεθοδικά. Ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η ομάδα του εκτός από την παρατήρηση και ανάλυση των δεικτών της πανδημίας, διεξάγει και άλλες έρευνες που αφορούν στα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό και μάλιστα σε ερωτήματα που ακόμη η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει.

Ποια είναι η νέα έρευνα της ομάδας Χατζηχριστοδούλου

Αλήθεια ξέρετε πόσο διαρκεί η ανοσία των πρώτων εμβολίων; Πόσο για παράδειγμα διαρκούν τα αντισώματα και σε τι επίπεδο βρίσκονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικά ερωτήματα τα οποία θα απαντήσει με ακρίβεια το Τμήμα Επιδημιολογίας σε περίπου δύο μήνες από τώρα όταν και θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η ομάδα του καθηγητή έχει ήδη συλλέξει δείγματα από τους υγειονομικούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Phizer καθώς και από δομές στη Λάρισα. Επίσης η ερευνητική ομάδα έχει ήδη συγκεντρώσει ένα ικανό αριθμό δειγμάτων από ανθρώπους  που εμβολιάστηκαν με το AstraZaneca. O στόχος είναι να απαντήσει πόσο το κάθε εμβόλιο κρατά προστατευμένο από τον ιό αυτόν που το έκανε.

Τι δείχνει η πρώτη εικόνα από την έρευνα

Πάντως από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τα δείγματα του εμβολίου της Phizer οι νεότεροι έχουν πολύ υψηλό ποσοστό αντισωμάτων και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία λίγο χαμηλότερο, αλλά ικανό βαθμό. Επίσης μετά από τρεις μήνες από την ημέρα εμβολιασμού, οι περισσότεροι υγειονομικοί συνεχίζουν να διατηρούν υψηλά ποσοστά αντισωμάτων. Για το AstraZeneca ακόμη δεν υπάρχουν σχετικά συμπεράσματα καθώς ακόμη η ομάδα είναι στο στάδιο της συλλογής δειγμάτων. Μέχρι λοιπόν τον Ιούνιο θα έχουμε τα σημαντικά στοιχεία από την έρευνα της ομάδας του κ. Χατζηχριστοδούλου που θα προσθέσουν τεκμηριωμένη γνώση σε όσα δε ξέρουμε ακόμη για τα εμβόλια.  Τέτοια στοιχεία δεν αποκλείεται να ληφθούν υπόψη για τον επανεμβολισμό συγκεκριμένων ομάδων στο άμεσο μέλλον, όπως για παράδειγμα των υγειονομικών που ήταν και οι πρώτοι που μπήκαν στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

Το διαβάσαμε ΕΔΩ