Του Πάνου Γαρουφαλιά

Για τα νέα σενάρια επανεκκίνησης του κλάδου πριν από το Πάσχα μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς», και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Νομού Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ) κ. Νίκος Αθανασούλης. «Καταρχήν είχαμε πει από την αρχή ότι η εστίαση θα έπρεπε να ανοίξει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι θα είχε απορροφηθεί όλο αυτό που ζούμε σήμερα στις πλατείες με τον συγχρωτισμό και τα πάρτι. Δεν είναι πλέον έξω μόνο οι μικρές ηλικίες, αλλά και οι μεγαλύτεροι. Όλες αυτές οι διάσπαρτες ημερομηνίες που ακούμε για το άνοιγμα δεν βοηθούν τον κλάδο. Είμαστε ένα βήμα μπροστά ως εστίαση από όλες τις αποφάσεις. Δεν μπορούν καθημερινά οι λοιμωξιολόγοι να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε την προσωπική τους γνώμη για το άνοιγμα. Έχουν μπερδέψει όλο τον κόσμο. Δεν μας άκουσαν ποτέ, ώστε να τους βοηθήσουμε, ώστε να έχουμε ένα ομαλό άνοιγμα της εστίασης. Έχουν μιλήσει όλοι οι υπουργοί και έχουν πει διάφορες ημερομηνίες. Εμείς μετά από όλα αυτά τα σενάρια περιμένουμε να ακούσουμε μια συνολική και επίσημη θέση για το άνοιγμα του κλάδου. Θέλουμε να δούμε και έναν σχεδιασμό για την έναρξη. Δεν θέλουμε να μάθουμε το άνοιγμα την προηγούμενη το απόγευμα», αναφέρει.

Άνοιγμα με μετρητά

Τι χρειάζεται για να ανοίξει όμως ο κλάδος σε διαδικασίες αλλά και σε χρηματικά ποσά. «Το μεγάλο πρόβλημα της επόμενης ημέρας είναι τα logistics και οι προμηθευτές μας που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Πρέπει να ανοίξουμε πληρώνοντας μετρητά για να λάβουμε τις προμήθειες. Δεν μπορούμε στην έναρξη να δουλέψουμε με επιταγές. Η επιστρεπτέα 7 έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα και θα βοηθούσε. Κάθε μαγαζί θέλει από 4000 έως 10000 ευρώ για να ανοίξει και να λειτουργήσει. Πως θα γίνει αυτό αφού αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Φαίνεται πως θα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας», αναφέρει.

Ατομική ευθύνη για το άνοιγμα της εστίασης

Το ερώτημα είναι πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν οι άνθρωποι της εστίασης την επιθυμία του κόσμου να καθίσουν και να πιουν το καφέ τους ή να φάνε, εφαρμόζοντας τα μέτρα; «Θέλουμε όλοι να καταλάβουν ότι η εστίαση ανοίγει για να εξυπηρετήσει όλους όσους θα έρθουν στα μαγαζιά μας. Αλλά θα πρέπει να σεβαστούν τα μέτρα, τις αποστάσεις, έχοντας μάλιστα και ατομική ευθύνη. Ότι και να κάνουμε όλοι οι επιχειρηματίες της πόλης αν δεν υπάρχει η αρμόζουσα ατομική ευθύνη από τους πελάτες, δεν κάνουμε τίποτα. Δεν είμαστε αστυνομικοί για να αστυνομεύουμε. Θέλουμε σε αυτό το κομμάτι να μας βοηθήσει και ο κόσμος», καταλήγει.

larissapress.gr

Το διαβάσαμε ΕΔΩ