Του Πάνου Γαρουφαλιά

Στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, μίλησε η δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Λάρισας κα. Χριστίνα Πουλούλη-Παπαδημητρίου. Μάλιστα αρχικά αναφέρθηκε σε έρευνα της ΠΟΜΙΔΑ που δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών αδυνατούν να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους. «Η έρευνα αφορά και την Διεθνή Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων. Θέλαμε να δούμε τι διάθεση έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το 86% είπε ότι είναι σημαντικό να ανακινήσουν  τα ακίνητά τους. Από αυτούς το 65%, θέλουν να τα ανακαινίσουν, αλλά δεν μπορούν. Αρχικά είχαν υπολογίσει τι κεφάλαιο χρειαζόταν αλλά ο κορωνοϊός τα ανέτρεψε όλα. Υπήρξε ανασφάλεια στην αγορά και ως προς τα εισοδήματα, αλλά και με το χρόνο που θα έπρεπε να απασχοληθούμε με την πανδημία. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία, ώστε να επανέλθει η φυσιολογική ζωή και να αποκτήσουν έναν ρυθμό τα νοικοκυριά και η οικονομία. Έτσι για αυτό το χρονικό διάστημα αναβάλουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει και κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το Εξ’ Οικονομώ αφορά μόνο την κύρια κατοικία», σημειώνει.

Η κτήση εξοχικού το όνειρο του Λαρισαίου στην πανδημία

Τι κοιτούσε να αγοράσει ο Λαρισαίος με την έναρξη της πανδημίας; «Από τότε έως και σήμερα είναι αρκετοί οι Λαρισαίοι που δείχνουν ενδιαφέρον για να αγοράσουν ένα εξοχικό. Η πανδημία έφερε περιορισμό στις μετακινήσεις. Έφερε ανασφάλεια ως προς τα πρωτόκολλα που θα τηρηθούν  σε οπουδήποτε κατάλυμα επισκεφτούν. Έτσι αν υπήρχε μια δυνατότητα για δεύτερη κατοικία στη θάλασσα, αυτό είναι το ιδανικό όνειρο του Λαρισαίου. Έτσι θέλει κάποιος να φεύγει σε κοντινή απόσταση και σε ένα χώρο που ελέγχει υγειονομικά ο ίδιος. Θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η τάση και πιστεύω ότι και φέτος θα δούμε να πωλούνται τέτοια ακίνητα που οι Λαρισαίοι έχουν ανάγκη την εποχή της πανδημίας», περιγράφει.

Η μονοκατοικία «στο κάδρο» μετά το σεισμό

Ο σεισμός φόβισε τους Λαρισαίους και κυρίως εκείνους που μένουν σε διαμερίσματα τελευταίων ορόφων. Αυτή η έκτακτη συνθήκη φαίνεται πως άλλαξε και τις προτιμήσεις του αναφορικά με την κύρια κατοικία. Στην ουσία μιλάμε για πλήρη στροφή. «O Λαρισαίος ανέκαθεν συμπαθούσε τα διαμερίσματα. Το θέμα είναι ότι ο σεισμός προκάλεσε για πρώτη φορά ανασφάλεια, κυρίως σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων υψηλών ορόφων. Αισθάνθηκαν ότι τα ακίνητα δεν είναι τόσο ασφαλή. Αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στην φύση και με την δημιουργία ενός μικρού κήπου, μαζί με ένα χαμηλό σπίτι, για πρώτη φορά άλλαξε τα δεδομένα. Μίλησα με πάρα πολλούς, φίλους και πελάτες,  οι οποίοι έψαχναν μονοκατοικίες ως κύριες κατοικίες μετά το σεισμό και μάλιστα μου είπαν ότι το έχουν ως προτεραιότητα τους», αναφέρει η κα Πουλούλη.

Το Airbnb και η πλήρης λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου

Μπορεί και πότε θα αναπτυχθεί στη Λάρισα το Airbnb; «Στην πόλη μας οι μισθώσεις Airbnb θα αναπτυχθούν και θα αυξηθούν όταν ανοίξει ως λειτουργία το Αρχαίο Θέατρο και έχουμε τουρισμό περισσότερο. Τότε που θα έχουμε παραστάσεις και πλήρες πρόγραμμα. Η Λάρισα άλλωστε είναι κόμβος και θα μπορεί κάποιος να μείνει και να επισκεφτεί τα Τρίκαλα, τον Βόλο και το Πήλιο, ακόμη και την Καρδίτσα», καταλήγει η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Λάρισας.

larissapress.grΤο διαβάσαμε ΕΔΩ