Βράχο βράχο το…χαβά τους

Ποιος από μας δεν έχει θαυμάσει ένα ηλιοβασίλεμα, μια ακρογιαλιά ή ένα καταπράσινο τοπίο; Ποιος δεν έχει συγκινηθεί από έναν ζωγραφικό πίνακα, ένα έργο τέχνης, ένα μουσικό κομμάτι, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, ένα καλογραμμένο ποίημα ή μυθιστόρημα; Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, για να περιγράψουμε τις εντυπώσεις μας, χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «ωραίο», «εντυπωσιακό», «χαριτωμένο», «γλαφυρό» κτλ. Γιατί αν μη τι άλλο, προκαλούν κάποια αισθητική εμπειρία. 

Τι κρίμα που δεν μπορούμε να εκφράσουμε το ίδιο για την κατά τα άλλα αξιέπαινη προσπάθεια του Δήμου Σπάρτης να αναβαθμίσει την εκ φελιζόλ κατασκευασμένη περικεφαλαία στην έξοδο της πόλης προς Γύθειο. 

Αυτή τη φορά επιστρατεύτηκε ένας βράχος – επίσης αμφιβόλου ποιότητας- ώστε να στηρίξει το καλλιτέχνημα που επέστρεψε στην αρχική του θέση, μετά τις εξαγγελίες που είχαν πραγματοποιηθεί περί «σωστής ολοκλήρωσης και τοποθέτησης του έργου».

Όπως υποστηρίζουν μέλη της δημοτικής αρχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δέχθηκαν άπειρα τηλεφωνήματα και παρακλήσεις από πολίτες να επιστρέψει η περικεφαλαία στην έξοδο της πόλης. Στη θέση της επίσης επέστρεψε και η φημισμένη ασπίδα στην είσοδο της Σπάρτης.  Οι εικαστικές παρεμβάσεις λοιπόν επέστρεψαν για να μείνουν!?!   

Για όσους παραμένουν αρνητές των εν λόγω «γλυπτών» και ο βράχος τους προκαλεί καημό, καθησυχάζουμε πως πιθανότατα με την πρώτη κακοκαιρία, θα απομακρυνθούν για να μην τα πάρει και τα σηκώσει…ο άνεμος. 

Μέχρι τότε μπορούν να συνεχίζουν να αγναντεύουν την απαράμιλλη ομορφιά του επιβλητικού Ταΰγετου.

Πηγή: lakonikos.gr