Του Πάνου Γαρουφαλιά

Ο Γ.Γ του Συνδέσμου Ιδιοκτήτων Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ) κ. Βασίλης Λιάπης μίλησε στην εκπομπή «’Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο για την έναρξη του κλάδου στις 3 Μαΐου όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση κατόπιν σύμφωνης γνώμης της επιτροπής των επιστημόνων.  «Τόσο καιρό ήμασταν στον αέρα και ξαφνικά μας λένε ότι ανοίγουμε δύο ημέρες μετά το Πάσχα. Θυμίζω ότι και αυτή η ημέρα θα είναι αργία. Ανοίγουμε με αυστηρούς περιορισμούς κι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Είναι αυτονόητο ότι η στήριξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί με έναν τρόπο. Το άνοιγμα δεν σημαίνει ότι όλα γυρνάνε σε μια κανονικότητα. Η τελευταία επιστρεπτέα θα μπει έως το τέλος του μήνα σύμφωνα με πληροφορίες», ανέφερε.

Δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού

Το σημαντικό ερώτημα είναι αν ο κλάδος εν μέσω πολλών αργιών μπορεί να είναι έτοιμος και να ανεβάσει ρολά στις 3 Μαΐου. «Όλα τα μαγαζιά ψάχνουν προσωπικό καθώς πολλοί έφυγαν και βρήκαν αλλού δουλειά όλο αυτό το διάστημα που ήμασταν κλειστά. Πήγαν σε άλλους κλάδους που δούλευαν. Για τις προμήθειες τα 330 εκ. που περιμένουμε παραμένουν στον αέρα. Αφού δεν έρχονται στην ώρα τους δεν είναι ποσό επανεκκίνησης.  Το πρόβλημα είναι με τα μέτρα. Πλέον η ώρα απαγόρευσης από τις 9 πάει στις 11. Η αγορά κλείνει στις 9 και οι άνθρωποι που θα θέλουν να φάνε θα έχουν μόλις ένα δίωρο στη διάθεσή τους. Από την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση έχουμε το πολύ 5,5 μέρες για να ανοίξουμε. Όλες οι άλλες είναι αργίες. Άρα έως την Μ. Παρασκευή θα πρέπει χιλιάδες μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα να προμηθευτούν πράγματα για να ανοίξουν στις 3 Μαΐου. Οι προμηθευτές θα πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες να προμηθεύσουν όλες τις επιχειρήσεις», αναφέρει.

Πόσοι τελικά θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου;

Με βάση όλα αυτά πόσο εύκολο είναι να έχουμε καθολικό άνοιγμα του κλάδου την προγραμματισμένη ημερομηνία;  «Ειδικά τα εστιατόρια πιστεύω ότι θα ανοίξουν λίγες ημέρες μετά. Θεωρώ ότι δεν θα προλάβουν», καταλήγει.

larissapress.grΤο διαβάσαμε ΕΔΩ