Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 06:34

Ιράκ: Συνελήφθησαν ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουστάφα αλ Καντίμι, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι συνελήφθησαν ύποπτοι για την πολυαίμακτη επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης στις αρχές της εβδομάδας.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην κατά πλειονότητα σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι τη Δευτέρα, την παραμονή της γιορτής της θυσίας, μιας από τις σημαντικότερες για τους μουσουλμάνους. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο κ. Καντίμι ανέφερε μέσω Twitter χθες ότι «το δίκτυο των τρομοκρατών που σχεδίασε και διέπραξε την επίθεση» εξαρθρώθηκε και τα μέλη του συνελήφθησαν. «Θα οδηγηθούν ενώπιον του νόμου και ενώπιον του λαού μας και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στα αραβικά. Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τους υπόπτους.

Σε ανάρτηση του πρακτορείου Άμακ, οργάνου προπαγάνδας του, στην πλατφόρμα Telegram, το ΙΚ ανέφερε ότι την επίθεση διέπραξε βομβιστής-καμικάζι, ο οποίος, κατ’ αυτό, ονομαζόταν Αμπού Χάμζα αλ Ιράκι. Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί συλλήβδην τους Σιίτες αιρετικούς.

Τον Απρίλιο, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με ποσότητα εκρηκτικών σε αγορά της Σαντρ Σίτι στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 20. Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση στην αγορά της πλατείας Ταγιαράν στην κεντρική Βαγδάτη τον Ιανουάριο, όταν είχαν σκοτωθεί πάνω από τριάντα άνθρωποι. Ήταν η πιο πολυαίμακτη επίθεση καμικάζι σε διάστημα τριών ετών.

Οι αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή επικράτεια ήταν συχνές ως το 2017, όταν η ιρακινή κυβέρνηση ανήγγειλε τη «νίκη» της επί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οργάνωσης που είχε καταλάβει το 2014 με κεραυνοβόλα προέλαση αχανή τμήματα της Συρίας και του δυτικού και βόρειου Ιράκ.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 06:34

Το διαβάσαμε εδώ