Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2022, 05:14

Ο αντιπρόεδρος του Ενάχντα, ο Νουρεντίν Μπίρι, στενός συνεργάτης του Ρασίντ Γανούσι, του επικεφαλής του ισλαμιστικού κόμματος και «μαύρο πρόβατο» του προέδρου της Τυνησίας, συνελήφθη σήμερα, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές.

«Αστυνομικοί με πολιτικά που επέβαιναν σε δύο οχήματα συνέλαβαν τον Νουρεντίν Μπίρι ενώ έβγαινε από το σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του, στο Ελ Μανάρ», μια συνοικία της Τύνιδας, είπε ο δικηγόρος και παραιτηθείς βουλευτής του Ενάχντα, Σαμίρ Ντίλου

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Μπίρι «συνελήφθη βιαίως και οδηγήθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση» από τους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέσχεσαν επίσης το κινητό τηλέφωνο της συζύγου του, της δικηγόρου Σαΐντα Ακρέμι.

Καμία επίσημη πηγή δεν ήταν διαθέσιμη για να εξηγήσει τους λόγους της σύλληψης. Σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι διέταξε την κατ’ οίκον κράτηση δύο προσώπων, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά. Αυτό «το προληπτικό μέτρο υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Το Ενάχντα επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Μπίρι, ο οποίος είναι και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Το κόμμα έκανε λόγο για «απαγωγή» και για «ένα επικίνδυνο προηγούμενο που σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας στο τούνελ της δικτατορίας».

«Ο κ. Μπίρι απήχθη και δέχτηκε βίαιη επίθεση μπροστά στους γείτονες και τη σύζυγό του (…) αγνοούμε πού τον μετέφεραν» ανέφερε στον Τύπο η Ζεϊνέμπ Μπράχμι, η εκπρόσωπος του κόμματος για νομικά ζητήματα. Σύμφωνα με την Μπράχμι, η πολιτική και η στρατιωτική εισαγγελέα την διαβεβαίωσαν ότι δεν έδωσαν εντολή για τη σύλληψη του Μπίρι. «Κατά την απαγωγή του, οι αστυνομικοί είπε ότι εκτελούν εντολές», πρόσθεσε.

Χωρίς καμία αναφορά στη σύλληψη, η προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε απόψε στην ιστοσελίδα της ότι χορηγείται χάρη σε περισσότερους από 1.300 κρατούμενους με την ευκαιρία του Νέου Έτους.

Το Ενάχντα έχει συγκρουστεί με τον πρόεδρο Καΐς Σάγεντ αφότου ο τελευταίος αποφάσισε στις 25 Ιουλίου να διαλύσει το κοινοβούλιο που ελεγχόταν από το κόμμα αυτό εδώ και μια δεκαετία.

Το διαβάσαμε εδώ