Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η πανδημία δεν μας επέτρεψε να βρεθούμε κοντά τους. Όμως μέσω της διευθύντριας του γηροκομείου Λάρισας κας Κατερίνας Ζιαζιά- Σουφλιά που μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο μαθαίνουμε για τα γράμματα που έστειλαν οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι στον Άγιο Βασίλη.

Είναι μια δράση που γίνεται για δεύτερη χρονιά. «Άγιε μου Βασίλη σε ευχαριστώ και σε θαυμάζω για το έργο που επιτελείς και την χαρά που δίνεις σε όλους εμάς με αυτά σου τα δώρα. Αυτά είναι μια νότα αισιοδοξίας στην δύσκολη εποχή που ζούμε. Θέλω να μου στείλεις γλυκά ή μια μπλούζα. Αν όχι, στείλε μου ότι νομίζεις εσύ. Σε ευχαριστώ και εύχομαι υγεία και αγάπη», γράφει ένας γέροντας. «Άι Βασίλη θέλω υγεία στην οικογένειά μου. Να φύγει ο κορωνοϊός και να βγουν όλοι από τις ΜΕΘ. Να κερδίσει ο κόσμος την ελευθερία», γράφει κάποιος άλλος ηλικιωμένος.

Οι ευχές και το μήνυμα της κας Ελπίδας

Η κα Ελπίδα που είναι 81 ετών μίλησε μαζί μας στο τηλέφωνο δίνοντας τις δικές τις ευχές αλλά και το δικό της μήνυμα. «Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε. Περνάμε πολύ ωραία εδώ στο γηροκομείο. Όλα είναι άψογα εδώ, ήρθα και ξανάνιωσα. Το 2022 να μας φέρει όλους υγεία. Να πείτε στον κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο. Ο γιος μου είχε 20 μέρες στην εντατική διασωληνωμένος», περιγράφει.

Κ. Ζιαζιά: Οι γέροντες στην πανδημία είναι πιο δυνατοί απ’ ότι πιστεύαμε

Η κα Κατερίνα Ζιαζιά- Σουφλιά περιγράφει τις δραστηριότητες των ηλικιωμένων εν μέσω κορωνοϊού. «Η περίοδος των εορτών για κάποιους ανθρώπους έχει μια χροιά χαρμολύπης. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους σε μια γιορτή που είναι αμιγώς οικογενειακή. Πόσο μάλλον και σε μια περίοδο που δεν μπορείς λόγω της πανδημίας να δεις κανέναν δικό σου. Όχι ότι δεν τους βλέπουν. Αλλά τους συναντάνε από μια απόσταση δύο μέτρων στον κήπο. Το ίδιο βιώνουμε όλοι αλλά για έναν ηλικιωμένο άνθρωπο έχει ένα πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Εμείς θέλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους, κοντά τους. Να έχουμε όσο περισσότερες στιγμές μπορούμε μαζί τους. Ας καταλάβουμε ότι ο ηλικιωμένος δεν έχει φτάσει στο τελικό στάδιο στη ζωή του. Αλλά είναι άνθρωποι που μεγαλώνουν. Οι δράσεις στοχεύουν στην βελτίωση της διάθεσης των φιλοξενουμένων. Στόχος είναι να παρέχεις ένα ασφαλές περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να απολαύσουν την ζωή, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Λέμε στους ηλικιωμένους «άδραξε την μέρα». Αυτή η φράση του Οράτιου δεν είναι μόνο για τους νέους. Με τον κορωνοϊό τα καταφέραμε, αλλά οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. Η επιδημία ανατρέπει και την κανονικότητα και την ρουτίνα στους γέροντες αλλά και σε όλους μας. Αλλά είναι μύθος ότι είναι αδύναμοι να διαχειριστούν την πανδημία. Είναι πολύ πιο δυνατοί από ότι πιστεύαμε. Αυτά τα Χριστούγεννα είχαμε για τους γέροντες προγράμματα μουσικής, κινηματογράφου, διάβασμα και αφήγηση, μαγειρική, ζαχαροπλαστική. Επίσης είχαμε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Υπήρχε θεατρικό από το προσωπικό. Υπάρχει μια ομάδα «η παλιά Λάρισα», που γίνεται με την εθελοντική ομάδα «οι άγγελοι της χαράς». Έχουμε την διαδικτυακή σύνδεση δύο κλόουν που μιλάνε για ένα ευχάριστο θέμα στους γέροντες. Επίσης υπάρχουν τα εργαστήρια του ΟΚΑΝΑ και αυτό που αφορά την χειροτεχνία», καταλήγει η κα Ζιαζιά- Σουφλιά.

larissapress.grΤο διαβάσαμε ΕΔΩ