Νέοι περιορισμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19 θα εισαχθούν μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ, τονίζοντας ότι παρόλο που οι νοσηλείες αυξάνονται, ο αριθμός των ασθενών στην εντατική είναι σταθερός. Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οδηγήσει τις λοιμώξεις σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με σχεδόν 190.000 νέα κρούσματα να αναφέρθηκαν την Παρασκευή. Η Βρετανία δεν έχει θεσπίσει νέους κανόνες για την Αγγλία, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι συμβαίνει με τους τοπικούς περιορισμούς;

Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν επιβάλει περιορισμούς, όπως περιορισμούς στους αριθμούς που επιτρέπεται να συγκεντρωθούν, κλείσιμο νυχτερινών κέντρων και μέτρα κοινωνικής απόστασης στις παμπ. “Οι περιορισμοί στην ελευθερία μας πρέπει να είναι η απόλυτη έσχατη λύση”, ανέφερε ο Τζαβίντ. “Πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας την καλύτερη ευκαιρία να ζήσουμε δίπλα στον ιό και να αποφύγουμε αυστηρά μέτρα στο μέλλον”. Ο Τζαβίντ είχε πει στις 27 Δεκεμβρίου ότι δεν θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί στην Αγγλία πριν από το τέλος του 2021. Το άρθρο του πρότεινε ότι κανένας δεν ήταν επικείμενος ούτε το 2022.

Είπε ότι ενώ η αύξηση του Omicron σήμαινε ότι αυτή ήταν μια ανησυχητική περίοδος, η Βρετανία ξεκινά τη νέα χρονιά σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι ήταν 12 μήνες νωρίτερα, χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID. “Οι αριθμοί στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σταθεροί και επί του παρόντος δεν ακολουθούν την τροχιά που είδαμε αυτή την εποχή πέρυσι κατά τη διάρκεια του κύματος Άλφα”, έγραψε. Αναγνώρισε ότι λόγω της χρονικής υστέρησης μεταξύ των λοιμώξεων και των νοσηλειών, η μεγάλη αύξηση των ατόμων που χρειάζονται φροντίδα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ήταν αναπόφευκτη. “Αυτό είναι πιθανό να δοκιμάσει τα όρια της πεπερασμένης χωρητικότητας του NHS ακόμη περισσότερο από έναν τυπικό χειμώνα”, είπε, καλώντας τους πολίτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευτούν.

ΠΗΓΗ