Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, 11:53

Κ. Πιερρακάκης: Πάνω από 600.000 πολίτες σε ένα 48ωρο κατέβασαν στα κινητά τους τη νέα ταυτότητα

«Αυτή τη στιγμή, εντός 48 ωρών, έχουν κατεβάσει τη νέα ταυτότητα στα κινητά τους τηλέφωνα πάνω από 600.000 πολίτες», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως σημείωσε, «εξαρχής έχουμε μια στρατηγική για τα στοιχεία της ταυτότητάς μας βήμα-βήμα να περνάνε στη νέα ψηφιακή εποχή. Λόγω Covid-19 έγινε πιο έντονη η ανάγκη, καθώς, ταυτόχρονα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καλούμαστε να δείξουμε και τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, οπότε προέκυψε μια ειδική ανάγκη».

Ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία, καθώς η εφαρμογή Covid Free GR Wallet είναι διαθέσιμη στο covidfree.gov.gr. Αρχικά, ο πολίτης πρέπει να εγκαταστήσει μέσα από τις πλατφόρμες iOS και Android για κινητές συσκευές και tablet τη νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet και μετά ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης του εγγράφου, εισάγοντας τους κωδικούς Taxisnet ή web banking (εφόσον ο τραπεζικός λογαριασμός που αντιστοιχεί στους κωδικούς web banking είναι επικαιροποιημένος). Μάλιστα, έκανε λόγο για τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η εφαρμογή, επισημαίνοντας: «Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος συμβολισμός σε σχέση με το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη ακόμη και με κάτι το τόσο εξαιρετικά απλό».

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι η ταυτότητα στη συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ταυτοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και συμπλήρωσε πως οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν την ταυτότητα στο κινητό τους και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες. «Στοχεύουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς, σίγουρα πριν από το Πάσχα θα έχουμε δει αυτές τις μεταβολές σε ό,τι αφορά τη νέα ταυτότητα όσο και σε ό,τι αφορά το δίπλωμα οδήγησης», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι ψηφιακές συναλλαγές θα ξεπεράσουν τις 500.000.000 το 2021, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να αλλάξει. Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που λέμε “δεν γίνεται το ένα”, “δεν γίνεται το άλλο”. Τα 500.000.000 είναι βατήρας, δεν είναι ταβάνι».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε την πολύ μεγάλη σημασία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022, όπου θα καταγραφούν όλες οι διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες «για μένα είναι πάνω από 5.000. Αυτό που θα κάνουμε είναι όλες οι διαδικασίες να είναι σε μία σελίδα, σε ένα σημείο συγκεντρωμένες, και βάσει νόμου, όταν ενεργοποιηθεί το Μητρώο, όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν τηρεί αυτό που δεν θα είναι νομοθετημένο, αυτό θα συνιστά παρέκκλιση και θα υπάρχουν επιπτώσεις».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021, 12:03