Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022, 18:48

Με… άδεια γραφεία ξεκίνησε η χρονιά στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς η μία μετά την άλλη οι τράπεζες επαναφέρουν ή διευρύνουν και πάλι το καθεστώς της τηλεργασίας για τους εργαζομένους τους με φόντο την επέλαση της Όμικρον.

Τελευταία στη λίστα, η επενδυτική τράπεζα Jefferies Financial Group που με σημερινή ανάρτηση ζήτησε από το προσωπικό να εργαστεί από απόσταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

«Ρεαλιστικά δεν διαβλέπω την πιθανότητα ασφαλούς επιστροφής στα γραφεία μας τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου» ανέφερε σε μήνυμα του ο CEO, Ρίτσραντ Χάντλερ.

Σημειωτέον πως η Jefferies είχε επαναφέρει τον κόσμο στα γραφεία από τον Οκτώβριο, αλλά υποχρεώθηκε να επαναφέρει αρκετούς εργαζομένους σε τηλεργασία από τον περασμένο μήνα, ένα καθεστώς που σταδιακά διευρύνθηκε με την επέλαση της Όμικρον. Παράλληλα κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και τα γραφεία, ανεξαρτήτως του καθεστώτος εμβολιασμού.

Αντιστοίχως, ανακοίνωσε πως αναφορικά με τα επαγγελματικά ταξίδια, θα πραγματοποιηθούν μόνο όσα είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα ακυρώσει κάθε είδους εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Η βαριά σκιά της Όμικρον έχει ήδη αλλάξει άρδην τα σχέδια για τις αμερικανικές τράπεζες, που ήλπιζαν πως με τη νέα χρονιά θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Μόλις χθες, Κυριακή, και η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε πως «ενθαρρύνει» όλο το προσωπικό της στις ΗΠΑ να δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου.

Η περίπτωση της Goldman συγκέντρωσε το ενδιαφέρον, δεδομένου πως ήταν ανάμεσα στις αμερικανικές τράπεζες που, τους προηγούμενους μήνες, εμφανίζονταν να πιέζουν για επιστροφή στην κανονικότητα και επαναφορά όλων των εργαζομένων πίσω στα γραφεία.

Τελικά αναγκάστηκε να κάνει πίσω και μάλιστα να δρομολογήσει και πάλι τη στροφή στην τηλεργασία.

Εργασία από το σπίτι έχει ζητήσει από τους εργαζομένους της και η Citigroup, κάνοντας λόγο για τις… πρώτες εβδομάδες του 2022, αποφεύγοντας εσκεμμένα να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ επισήμως σε τηλεργασία βρίσκονται από σήμερα και μεγάλο μέρος του προσωπικού της Bank of America.

Μάλιστα, η τελευταία ανακοίνωσε πως θα «στήσει» μέσα στο μήνα και τις δικές της κλινικές ενισχυτικών δόσεων για όσους εργαζόμενους θέλουν να λάβουν την τρίτη δόση.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, η ανακοίνωση της JPMorgan Chase & Co, η οποία καλούσε το προσωπικό να εργαστεί από απόσταση τουλάχιστον για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου. Αν και στο σημείωμα της είχε διευκρινίσει πως περιμένει όλους τους εργαζομένους να επιστρέψουν κανονικά στα γραφεία από την 1η Φεβρουαρίου, κάτι που βέβαια δεν είναι σίγουρο πως θα μπορέσει να το εφαρμόσει, όσο κι αν το επιθυμεί.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε, το Σάββατο, κοντά στις 400.000, καταγράφοντας νέο ρεκόρ πανδημίας και μάλιστα με διπλασιασμό μέσα σε λίγες ημέρες. Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει η δήλωση του κορυφαίου επιστημονικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, καθηγητή Άντονι Φάουτσι, ο οποίος προειδοποίησε για «άνευ προηγουμένου» έκρηξη των κρουσμάτων.

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ