Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022, 14:16

Γερμανία: Η Χριστιανική Ένωση θα στηρίξει την επανεκλογή του Σταϊνμάιερ ως Ομοσπονδιακού Προέδρου

Μετά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP), η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα την απόφασή τους. Την Τρίτη ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους οι Πράσινοι, ενώ το SPD και το FDP είχαν τοποθετηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Θεωρείται, έτσι, πλέον βέβαιο ότι στις 13 Φεβρουαρίου ο 66χρονος Σοσιαλδημοκράτης (SPD), πρώην υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα ανανεώσει τη θητεία του στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue.

Στη συζήτηση για την πανδημία, η οποία δίχασε τη χώρα με πολλούς τρόπους, «βιώνουμε κοινωνικές φυγόκεντρες δυνάμεις», δήλωσε ο κ. Λάσετ και τόνισε την «ανάγκη για μια αξιόπιστη φωνή του αρχηγού του κράτους, η οποία θα ενώνει τους ανθρώπους και τις διαφορετικές απόψεις». Ο κ. Σταϊνμάιερ «διαθέτει υψηλό επίπεδο πολιτικής αναγνώρισης στο εσωτερικό και εξαιρετικές ικανότητες εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε. Μέχρι σήμερα πάντως τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνουν άλλον υποψήφιο για τη θέση, πιθανότατα μια γυναίκα.

Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία αποτελείται από τα 736 μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και άλλους τόσους εκλέκτορες που ορίζονται από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια, θα ψηφίσει για την εκλογή του Ομοσπονδιακού Προέδρου στις 13 Φεβρουαρίου. Με τη στήριξη των πέντε από τα επτά κόμματα της Bundestag, η υποψηφιότητα του κ. Σταϊνμάιερ συγκεντρώνει θεωρητικά 1.222 ψήφους, επί συνόλου 1.472.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022, 14:46

Το διαβάσαμε εδώ