Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, 09:24

Απότομη στροφή αναμένεται να κάνει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, επαναφέροντας το χειμωνιάτικο σκηνικό, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ενταθούν το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη, η πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας.

Αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή, η σταδιακή μεταβολή του καιρού χωρίζεται σε δύο κύματα κακοκαιρίας. Το πρώτο μέσα στο Σαββατοκύριακο και το δεύτερο από τη Δευτέρα και μέχρι τα μέσα εβδομάδας που δείχνει να είναι πιο ισχυρό και ικανό να προκαλέσει προβλήματα, ενώ θα υπάρξουν και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Έρχεται ο «Ωμέγα εμποδιστής»

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με μία ιδιαίτερα επεξηγητική και αναλυτική ανάρτησή του, περιέγραψε το σκηνικό που πρόκειται να ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπου θα τα 20άρια των πρώτων ημερών του 2022 δεν θα υπάρχουν πλέον.

Αυτή η απότομη πτώση της θερμοκρασίας θα συμβεί γιατί η μεσημβρινή ροή που αναμένεται να επικρατήσει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δηλαδή κίνηση αερίων μαζών από Βορρά προς Νότο, θα επαναφέρει και πάλι τον χειμώνα στη χώρα μας, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η ανάρτηση του μετεωρολόγου: 

«Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο μας, αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η ανάπτυξη του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή προς τη δυτική-βορειοδυτική Ευρώπη. Στην ουσία πρόκειται για μία έξαρση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών (Αζορικός αντικυκλώνας), ο οποίος με την ανύψωσή του σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη θα προσπαθήσει να εμποδίσει την από Δυσμάς προς Ανατολάς κίνηση των κακοκαιριών προερχόμενες από τον βόρειο Ατλαντικό, οι οποίες στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό κινούνται πιο βόρεια και στη συνέχεια ολισθαίνουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού, φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας, παρασύροντας ταυτόχρονα στο διάβα τους και πολικές αέριες μάζες.

Αυτά που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον πρώτο μας χάρτη, όπου με την μπλε καμπύλη διακρίνουμε το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών που στην ουσία στο εσωτερικό του εμφανίζει υψηλή βαρομετρική πίεση (καλός καιρός), με το γράμμα “Χ” τις κακοκαιρίες που αναμένεται να ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και με τις μπλε αποχρώσεις τις πολικές αέριες μάζες έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στη μέση ατμόσφαιρα.

Διαδοχικές κακοκαιρίες τις επόμενες ημέρες

«Μετά λοιπόν και από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, η συνέχεια μας επιφυλάσσει διαδοχικές κακοκαιρίες που θα φέρουν αρκετές βροχές στα πεδινά αλλά και πολλά χιόνια στα βουνά μας βοηθώντας στη σωστή λειτουργία των χιονοδρομικών κι όχι μόνο.

Στον δεύτερο χάρτη μας όπου αποτυπώνεται η ανάλυση του μετεωρολογικού δορυφόρου, μπορούμε να δούμε τα βαρομετρικά χαμηλά με το γράμμα “Χ” που έχουν σχηματιστεί και οργανωθεί στην περιοχή της Ιταλίας και θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν από αύριο και από τα δυτικά. Τα βαρομετρικά αυτά χαμηλά όπως έχουμε σημειώσει στον παραπάνω χάρτη συνοδεύονται και από μέτωπα κακοκαιρίας όπου το ψυχρό μέτωπο (μπλε καμπύλη) είναι αυτό στην ουσία που θα μεταφέρει και τις ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας οδηγώντας τον υδράργυρο σε σταδιακή πτώση.

Στον τρίτο χάρτη μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των βροχοπτώσεων (μπλε αποχρώσεις) μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας περίπου. Μέχρι τότε θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο κύματα κακοκαιρίας που θα απασχολήσουν τη χώρα μας το ένα μέσα στο Σαββατοκύριακο και το δεύτερο από την Δευτέρα μέχρι και τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας το οποίο δείχνει να είναι και ισχυρότερο ικανό να δημιουργήσει και προβλήματα».

Πιθανή βαρυχειμωνιά μέσα στο υπόλοιπο μισό του μήνα – Χιόνια μέχρι και στην Αττική

«Η ροή των προγνωστικών στοιχείων θέλει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ο Χειμώνας να μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του με πολύ κρύο και τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και πολύ χαμηλά. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα βλέπαμε τα χιόνια να “χτυπούν” την πόρτα και της Αττικής μιας και υπάρχουν ενδείξεις ο Αζορικός αντικυκλώνας να συνδυάζεται με τον Σιβηρικό οδηγώντας το πολύ κρύο προς την περιοχή μας. Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη όπου αν και μακρινή σαν πρόγνωση αξίζει να τη λάβουμε υπόψη μας σε συνδυασμό και με τις ανάγκες του καθενός μας».

Ο καιρός την Παρασκευή (7/1)

Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής όπου οι νεφώσεις θα δώσουν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο το απόγευμα στο Ιόνιο και στα δυτικά παράκτια της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με τους ανέμους να στρέφονται σε βοριάδες προς το βράδυ.

Χιόνι ή χιονόνερο αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής στα ορεινά της βόρειας χώρας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές. 

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 2 έως 13, στη Θεσσαλία από 3 έως 14, στην Ήπειρο από 6 έως 16, στην Ανατολική Στερεά από 4 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 15, στην Πελοπόννησο από 4 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 15, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 7 έως 17 και στην Κρήτη από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το απόγευμα βορείως της Λήμνου θα στραφούν σε ανατολικούς 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς, πρόσκαιρες βροχές από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. 

Έντονη κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Η κακοκαιρία θα γίνει εντονότερη από το Σαββατοκύριακο με αρκετές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις όχι, σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα αλλά σε ορεινές περιοχές.

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Το διαβάσαμε εδώ