Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, 09:41

Διευκρινίσεις σχετικά με την πληρωμή από τον ΕΦΚΑ της αναρρωτικής άδειας για τον κορωνοϊό έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

«Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο Οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», υπογράμμισε και εξήγησε πως «ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες». Ο κ. Τσάπαλος συμπλήρωσε ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί διά ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής της αναρρωτικής άδειας από τον ΕΦΚΑ, τόνισε πως «σε όλες τις ασθένειες υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».

«Οι πέντε μέρες Covid-19 είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος», διευκρίνισε τέλος.

Οι διευκρινίσεις από τον ΕΟΔΥ

Χθες (6/1) ο ΕΟΔΥ έδωσε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν και εργασιακά ζητήματα.

Ένα παράδειγμα ερώτησης είναι: «Νοσώ από SARS-Cov-2. Τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;».

Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης. Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της εταιρείας όπου εργάζεστε.

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο:

Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555

Για τα σχολεία, γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867

Ακόμη ένα παράδειγμα: «Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα. Τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;».

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ