Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, 17:47

Ξεπέρασε τα 82 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Ανοδικά και κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το μαύρο χρυσό να προετοιμάζεται να καταγράψει τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς οι αναταραχές στο Καζακστάν και τα προβλήματα παραγωγής στη Λιβύη δημιουργούν ανησυχίες για την προσφορά .

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent σκαρφάλωσε κατά 70 σεντς, ή 0,9%, στα 82,69 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού WTI αυξήθηκε κατά 59 σεντς, η 0,7%, στα 80,05 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν κέρδη που ξεπερνούν το 6,5% την πρώτη εβδομάδα του 2022 και οι τιμές τους βρίσκονται στα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν επικρατούσε η ανησυχία σχετικά με την πρωτοεμφανιζόμενη παραλλαγή Όμικρον και τις επιπτώσεις της στη ζήτηση πετρελαίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι έχουν τον έλεγχο στους δρόμους της κύριας πόλης Αλμάτι του Καζακστάν την Παρασκευή, ενώ ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η συνταγματική τάξη έχει ως επί το πλείστον αποκατασταθεί, μια ημέρα αφότου η Ρωσία έστειλε στρατεύματα για να καταστείλει μια εξέγερση.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις πλούσιες σε πετρέλαιο δυτικές περιοχές του Καζακστάν μετά την άρση των κρατικών ανώτατων τιμών για το βουτάνιο και το προπάνιο την Πρωτοχρονιά.

Η παραγωγή πετρελαίου στο κορυφαίο κοίτασμα Τενγκίζ του Καζακστάν μειώθηκε την Πέμπτη, δήλωσε η Chevron, καθώς ορισμένοι εργολάβοι διέκοψαν τις γραμμές τρένων για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Εν τω μεταξύ, η αυξημένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ+  δεν καλύπτει την αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο. Επιπλέον, η παραγωγή μειώθηκε στη Λιβύη στα 729.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), από το υψηλό των 1,3 εκατ. bpd πέρυσι,  λόγω των εργασιών συντήρησης του αγωγού.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, 17:47

Το διαβάσαμε ΕΔΩ