Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022, 20:37

ΚΚΕ: «Στη μέγγενη της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών»

«Τα πρόσφατα ναυάγια-πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ στο προσφυγικό, αλλά και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, αποτελούν την πιο ηχηρή διάψευση για τις έωλες διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέτοιες επιστράτευσε απαντώντας σε ερώτηση (επισυναπτόμενο pdf) που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης επικαλούμενη παρακολούθηση της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και με αφορμή το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για υπηκόους χωρών όπως Συρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία και Αφγανιστάν από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Οι συστηματικές απελάσεις, απωθήσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τον Έβρο με τη συνδρομή της Frontex και την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, καθώς κι η άρνηση της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου με το πρόσχημα ότι η χώρα διέλευσης – η Τουρκία – είναι ασφαλής τρίτη χώρα, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες με μοχλό την ίδια τη Συμφωνία που συνυπέγραψε με την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της καταστολής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με χωροφύλακα τη Frontex είναι που γιγαντώνει τα κυκλώματα διακινητών ανεβάζοντας τις ταρίφες μέσω ακόμα πιο ριψοκίνδυνων δρομολογίων. Ως γνήσιος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, η αστική τάξη της Τουρκίας «βγάζει λάδι» την πολιτική της ΕΕ που κι η ίδια άλλωστε ακολουθεί, επιχειρώντας με δηλώσεις της να εμφανίσει δήθεν ως «παραφωνία» της ΕΕ τον εγκληματικό ρόλο της Frontex, μαρτυρώντας και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των προσφύγων. Η Frontex αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής της από κοινού πολιτικής τους που αποτυπώνεται στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αυτή είναι η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ όπως εκφράζεται και με το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που αποκλείει την εξατομικευμένη εξέταση ασύλου, με επίσπευση των απελάσεων, με τον εγκλωβισμό σε υπερδομές φυλακές και την ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα σύνορα. Η ίδια η ΕΕ κι οι αστικές κυβερνήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και ενταφιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και επισημαίνει:

«Από όλα τα παραπάνω ένα συμπέρασμα βγαίνει: αποτελεί ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση και να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

 


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022, 20:37

Το διαβάσαμε ΕΔΩ