Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022, 12:54

Το αισιόδοξο κλίμα στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης απορρέει από τη βούληση που υπάρχει αυτή την ώρα όλων των διαπραγματευτών να υπάρξει κατάληξη σε μια «αξιόπιστη και σταθερή» συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βιέννη είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων των πλευρών που είναι παρούσες να καταλήξουν σε μια αξιόπιστη και σταθερή συμφωνία», δήλωσε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Υπήρξε καλή πρόοδος σε τέσσερις φακέλους που συζητώνται: στην άρση των κυρώσεων, στο θέμα των πυρηνικών, στην επαλήθευση και εξασφάλιση εγγυήσεων», πρόσθεσε.

«Παραμένουν άλλα σημαντικά θέματα προς συζήτηση για τα πυρηνικά, αλλά έχουμε εξασφαλίσει αποτελέσματα σε πολλά σημεία και θα προχωρήσουμε κι άλλο αν υπάρχει βούληση από τις άλλες πλευρές», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, με σκοπό να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ξεκίνησαν ωστόσο άσχημα στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διακοπή πέντε μηνών, ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις χώρες που εξακολουθούν να είναι μέρη στης συμφωνίας (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα).

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 και συμμετέχουν στο εξής έμμεσα στις διαπραγματεύσεις, είχαν εκφράσει μια κάποια απαισιοδοξία, ενώ η απειλή μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν, από το Ισραήλ κυρίως, υπήρχε πάνω από τις συζητήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην επάνοδο της Ουάσινγκτον στη συμφωνία και της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις δεσμεύσεις της, από τις οποίες απομακρύνθηκε μετά τη επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της το 2018.

«Επιδιώκουμε μια αξιόπιστη και σταθερή συμφωνία», είπε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας πως «αν η άλλη πλευρά νομίζει πως μια ασταθής και λίγο αξιόπιστη συμφωνία είναι προς το συμφέρον της, δεν είναι αυτό που ψάχνει η Ισλαμική Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις αυτές».

Χθες, Κυριακή, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, είχε εκφράσει στην κρατική τηλεόραση την ικανοποίησή του για το ότι η Γαλλία άλλαξε, όπως είπε, στάση και σταμάτησε να παίζει τον ρόλο του «κακού αστυνόμου», αφού το Παρίσι εκτίμησε την Παρασκευή πως οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά προχωρούν σε «μια μάλλον θετική πορεία».

Ο Αμίρ – Αμπντολαχιάν είχε σημειώσει τότε πως η αμερικανική πλευρά, που προβάλλει «απαράδεκτες απαιτήσεις», έχει σήμερα «προσαρμοστεί στις πραγματικότητες».

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί από οποιαδήποτε πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ότι θα συνεχίσει να θεωρεί εαυτό ελεύθερο να αναλάβει δράση «χωρίς περιορισμούς» κατά της Τεχεράνης, αν το κρίνει αναγκαίο.

«Σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές συνομιλίες της Βιέννης, προφανώς ανησυχούμε. Το Ισραήλ δεν αποτελεί μέρος των συμφωνιών», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από ό,τι θα γραφτεί στις συμφωνίες, αν υπογραφούν, και το Ισραήλ θα συνεχίσει να διατηρεί απόλυτη ελευθερία κινήσεων οπουδήποτε, οποτεδήποτε, χωρίς περιορισμούς», τόνισε.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τις διεθνείς δυνάμεις να διατηρήσουν ένα αξιόπιστο στρατιωτικό σενάριο κατά του Ιράν παράλληλα με την επιδίωξη συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν – Ιβ Λεντριάν, δήλωσε την Παρασκευή ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά ο χρόνος περνά.

Ορισμένοι αναλυτές θέτουν εν αμφιβόλω τη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ να σταματήσει αυτό που θεωρεί ότι είναι η επιδίωξη της Τεχεράνης για την απόκτηση ατομικού όπλου, την οποία αρνείται το Ιράν.

Το διαβάσαμε εδώ