Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022, 17:17

Μικτά πρόσημα παρουσιάζουν οι κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο να μην επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια ένδειξη ότι η πρόσφατη έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον αρχίζει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Τα ηπιότερα στοιχεία, ωστόσο, εκτιμάται πως δεν έχουν τη δυναμική για να εκτροχιάσουν την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το tapering και να επισπεύσει την αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, οδηγώντας σε νέα μείωση της ανεργίας, προσθέτοντας άλλες 199.000 θέσεις εργασίας στο κλείσιμο του έτους, χάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 400.000 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης ανεργίας στο μεταξύ μειώθηκε στο 3,9%, από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να περιμένουν μικρότερη πτώση, στο 4,1%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 249.000 θέσεις εργασίας, από 210.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.  

«Η ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για την απασχόληση αποτέλεσε έκπληξη, αλλά υπενθυμίζουμε στους επενδυτές ότι οι μηνιαίοι αριθμοί θέσεων εργασίας υπόκεινται σε αναθεωρήσεις τους επόμενους μήνες», παρατήρησε ο Jay Pestrichelli, διευθύνων σύμβουλος της ZEGA Financial.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύεται κατά 0,3 μ.β., ενώ από την αρχή της εβδομάδας έχει προσθέσει περίπου 23 μ.β. Το δολάριο χάνει την Παρασκευή 0,3%, ωστόσο στην εβδομάδα προσθέτει μέχρι στιγμής 0,1%.

Στο ταμπλό, ο Dow υποχωρεί κατά 0,2%, στις 36.220 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,15% στις 4.702 μονάδες, και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,34%, στις 15.130 μονάδες.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ