Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022, 21:17

Ουγγαρία: Πλαφόν στις τιμές έξι βασικών τροφίμων θέτει η κυβέρνηση λόγω αύξησης του πληθωρισμού

Στη μείωση τιμών σε έξι βασικά τρόφιμα θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Φεβρουάριο, λόγω αύξησης του πληθωρισμού στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και τις δόσεις των δανείων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν, που διεκδικεί την επανεκλογή του στο αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ανέφερε ότι οι τιμές του αλευριού, της ζάχαρης, του ηλιέλαιου, του γάλακτος, του χοιρινού και του στήθους κοτόπουλου πρέπει να πέσουν στα επίπεδα που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου.

«Οι τιμές αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας» ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η μείωση των τιμών θα ισχύσει σε πανεθνικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά αφότου κέρδισε τις εκλογές, το 2010, ο 58χρονος Όρμπαν και το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα Fidesz θα βρεθούν τον Απρίλιο αντιμέτωποι με το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Αντίπαλός του θα είναι ο συντηρητικός δήμαρχος Πέτερ Μάρκι-Ζάι. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Median, τον Δεκέμβριο το Fidesz προηγείτο με διαφορά 5 μονάδων από την ενιαία αντιπολίτευση. Όμως ο πληθωρισμός έφτασε τον Νοέμβριο σε υψηλό 14 ετών, στο 7,4%, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters εκτίμησαν ότι και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 7,2%.

Ο Μάρκι-Ζάι είπε ότι η ανακοίνωση του Όρμπαν συνιστά παραδοχή της κυβέρνησης ότι η οικονομία βρίσκεται «σε τραγική κατάσταση».

«Μια απάνθρωπη κυβέρνηση που αρχίζει να μειώνει τις τιμές τις τελευταίες 12 εβδομάδες της 12ετούς διακυβέρνησής της, έχοντας (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία των δύο τρίτων, πρέπει να φύγει», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τον Νοέμβριο ο Όρμπαν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, για τρεις μήνες, στις τιμές των καυσίμων. Η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο. Επέβαλε επίσης πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες αφού ο πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ όσο αναμενόταν.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022, 21:17

Το διαβάσαμε ΕΔΩ