Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022, 18:18

Και σήμερα ανέβηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Νέα άνοδο παρουσίασαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων, με αυτή του δεκαετούς Γερμανικού να κινείται πλέον σε «θετικό έδαφος», καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται προκαλεί αυξημένες πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στην Ε.Ε υποχώρησε το 2021 στο 7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998. Στην Ελλάδα βέβαια ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 12,7% (από 15,6% το 2020), που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ισπανία.

Έτσι, παρόλο που η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε υποστηρίξει ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων εντός του 2022, είναι «αρκετά απίθανο», οι αγορές φαίνεται να πιέζουν περί του αντιθέτου. Εξέλιξη που δεν ευνοεί τις χώρες με υψηλό Δημόσιο Χρέος όπως η Ελλάδα.

Η αντοχή που έδειξε η Ευρωπαϊκή Οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε συνδυασμό με τον δυναμισμό που εμφάνισε πέρυσι η αγορά εργασίας, δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφαλείας στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αλλά και σε άλλα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι οποίες απ΄ ότι φαίνεται είναι ισχυρότερες από εκείνες που έχει προβλέψει η ΕΚΤ καθώς όλοι σχεδόν οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα ξεπεράσει το 3,2% που προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 83 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 14 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,90% από 1,86% χθες, έναντι 0,03% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,87% από το 1,86%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1250 δολ. από τα 1,1223 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1260 δολ.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2022, 18:18

Το διαβάσαμε ΕΔΩ