Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μπομπολέτη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου.

Αφιερωμένη στον ανθυπίλαρχο Μποβολέτη Βασίλειο, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα, κατά πληροφορίες το 1890. Πολέμησε με τον παραπάνω βαθμό, στις μάχες για την απελευθέρωση της βορείου Ελλάδος 1912 – 1913.

Σύμφωνα όμως, με δημοσίευση του έτους 1926 της εφημερίδας “Σημαία”, ο Βασίλειος Μποβολέτης χάθηκε το 1919 στην εκστρατεία της Ουκρανίας, συμμετέχοντας ως ίλαρχος του ελληνικού στρατού.

Επίσης άξιον παρατήρησης είναι, ότι στο αρχείο με τις ονοματοθεσίες του δήμου Καλαμάτας, ενώ γράφεται ως Μποβολέτης, κάποιος με μολύβι έχει μεταβάλει το “β” σε “μπ”.

Πηγή βιβλιογραφίας: Μαθήματα Ιστορίας στους δρόμους της Καλαμάτας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 274/1939 του Δήμου.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:Το διαβάσαμε εδώ