Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:00

Λαμία: Σπάνια εμφάνιση ενυδρίδας σε δρόμο έξω απ' τη Λαμία

Μια αναπάντεχη εμφάνιση ενός ζώου που σπάνια απαντάται κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες έλαβε χώρα στον δρόμο για τα Λουτρά Υπάτης. Συγκεκριμένα, στο μεγάλο αυλάκι που υπάρχει για να έρχεται το νερό από το ποτάμι στα χωράφια, έκανε βόλτες μια ενυδρίδα ή πιο απλά βίδρα.

Πρόκειται για ένα πανέξυπνο σαρκοφάγο ζώο, το οποίο κινείται κυρίως τη νύχτα και έχει κυνηγηθεί ανηλεώς για το πολύτιμο δέρμα του. Θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου. Από το 1981 στην Ελλάδα θεωρείται προστατευόμενο είδος, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η βίδρα ζει κοντά στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Αποτελεί δε σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων.

Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, αμφίβια, ερπετά (νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά.

Στην Ελλάδα θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς. Στην κεντρική Ελλάδα εμφανίζεται μια μικρή διάσπαση των πληθυσμών, ενώ μερικοί απομονωμένοι πληθυσμοί βρίσκονται στην Κέρκυρα και στην Εύβοια.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Πηγή. Lamiareport.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, 17:10

Το διαβάσαμε εδώ