Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022, 18:35

Ο Μακρόν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, σε μια νέα προσπάθεια μεσολάβησης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών του Καυκάσου.

Η σημερινή βιντεοκλήση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «εντάσσεται στην πρωτοβουλία μεσολάβησης του προέδρου της Δημοκρατίας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και την αμοιβαία εφαρμογή ανθρωπιστικών μέτρων» αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ανέφερε το Ελιζέ.

Το Παρίσι ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία παράλληλα με τις προσπάθειες του προέδρου Μακρόν να μεσολαβήσει στην κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη συναντηθεί με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Αιματηρές συγκρούσεις αναφέρονται συχνά στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν το τελευταίο διάστημα, παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020 με τη μεσολάβηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στον πόλεμο των έξι εβδομάδων για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είχε προηγηθεί, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 6.500 άνθρωποι.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022, 18:35

Το διαβάσαμε εδώ