Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά διοργάνωσε ενημερωτική διαδικτυακή ημερίδα, σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», ενώ διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου, σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την ιατρική αντιμετώπιση του καρκίνου, στο ρόλο της εξειδικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας, στη σημασία της παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, στις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της ασθένειας, στο σημαντικό έργο των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που μπορούν να παρέχουν επίσημοι φορείς του κράτους υποστηρικτικά στο έργο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως ο Δήμος Πειραιά και η ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Πριν τις τοποθετήσεις των ειδικών, χαιρετισμό απεύθυναν οι:

Ιωάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά
Ιωάννης Βοϊδονικόλας, Πρόεδρος ΚΟ.Δ.Ε.Π.
Σαράντος Ευσταθόπουλος, Αναπληρωτής Διοικητής Νοσοκομείου Μεταξά
Παύλος Σαρώφ, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Αικατερίνη Μανούσου, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Μεταξά
Ελένη Μισιτζή, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Φίλων ασθενών Νοσοκομείου Μεταξά «Στάσου Κοντά μας»
Αναστασία Πασακοπούλου, Πρόεδρος ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε:

«Εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση τόσο της ενημέρωσης, όσο και της ουσιαστικής στήριξη των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους.
H ΚΟΔΕΠ υλοποιεί σημαντικές δράσεις, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι plus», με μεταφορά φαρμάκων, τροφίμων και φαγητών στα σπίτια ασθενών, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω πανδημίας. Παράλληλα μέσω τηλεφωνικής γραμμής υπήρξε ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.
Επίσης, μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος από την ΟΧΕ, «Social Innovation Piraeus»,καταγράφονται οι οικογένειες καρκινοπαθών που είναι ευάλωτες οικονομικά και υποστηρίζονται με μια σειρά παροχών.
Σημαντική είναι επίσης η διάθεση δωματίων στον ξενώνα της ΚΟΔΕΠ για την φιλοξενία των οικογενειών ασθενών του νοσοκομείου Μεταξά που δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στην πόλη, ούτε οικονομική δυνατότητα να βρουν προσωρινό κατάλυμα.
Αξίζει να αναφερθούμε και σε δύο ογκολογικούς ασθενείς, τους οποίους εντάξαμε στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία για Αστέγους», και σήμερα έχουμε τη χαρά να τους ακούσουμε λίγο αργότερα.»

Ο Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Ιωάννης Βοϊδονικόλας τόνισε:

«Ο Ξενώνας φιλοξενίας που διατηρεί η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά για ασθενείς με καρκίνο και τους συνοδούς τους, σε άψογη συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, προσφέρει σημαντική ανακούφιση και ουσιαστική λύση σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας, όπως είναι αυτό της προσωρινής στέγασης.
Αυτονόητη και εξίσου σημαντική για τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά μας είναι επίσης η ψυχολογική και ηθική στήριξη προς τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Για αυτό στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά παραμένει σταθερή μας προτεραιότητα η περαιτέρω ανάπτυξη ενός κοινωνικού πλέγματος υποστήριξης και αρωγής στους ευάλωτους πολίτες της, μεταξύ των οποίων πρέπει να συγκαταλέγονται και οι ασθενείς με καρκίνο.»

Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος τόνισε τις πολλαπλές διαστάσεις της νόσου σε ιατρικό, οικογενειακό, κοινωνικό επίπεδο καθώς και τη σημασία διασφάλισης της ποιότητας ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασθενών, μέσω της εξάλειψης δυσκολιών της καθημερινότητας όπως η γραφειοκρατία, οι ουρές αναμονής κλπ.

Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Παύλος Σαρώφ εστίασε στις ιατρικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Μεταξά και στις προσπάθειες για αναβάθμιση του ρόλου της ιατρικής υπηρεσίας.

Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Αικατερίνη Μανούσου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου του νοσηλευτικού προσωπικού και την σχέση που αναπτύσσεται  με τους ασθενείς, καθώς και την προσπάθεια υποστήριξης των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Η Εκπρόσωπος Συνδέσμου Φίλων ασθενών Νοσοκομείου Μεταξά «Στάσου Κοντά μας» κ. Ελένη Μισιτζή όπως και η Πρόεδρος ΟΕΚΚ-ΑγκαλιάΖΩ κ. Αναστασία Πασακοπούλου, εθελόντριες και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, αναφέρθηκαν στην πολύπλευρη υποστήριξη των καρκινοπαθών και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και στις ανάγκες που υπάρχουν στο νοσοκομείο Μεταξά.
Παρατίθενται τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.ΗΛΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Α.Ν.Π. Μεταξά

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε διεξοδικά στις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου  και τις νέες προσεγγίσεις σχετικά με τη θεραπεία ογκολογικών ασθενών που εφαρμόζονται στο νοσοκομείο Μεταξά, δίνοντας έμφαση εκτός των άλλων στις αιτίες που προκαλούν την καρκινογένεση, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη πρόληψης αλλά και ολιστικής θεραπείας της ασθένειας.ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
Νοσηλεύτρια της ΚΟΝ του Γ.Α.Ν.Π. Μεταξά

Η κ. Τζαβάρα αναφέρθηκε λεπτομερώς στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, τη διαφορετική προσέγγιση των ασθενών, ενώ έδωσε βασικές αρχές της κοινοτικής νοσηλευτικής που το νοσοκομείο Μεταξά εφαρμόζει εδώ και χρόνια.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Α.Ν.Π. Μεταξά

Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των κοινωνικών λειτουργών του Νοσοκομείου Μεταξά, την πολύπλευρη υποστήριξη την οποία παρέχουν στους καρκινοπαθείς είτε κατά τη νοσηλεία τους είτε σχετικά με απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως και τη σημασία προσαρμογής στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ανάλογα με την κοινωνική, οικογενειακή, οικονομική κατάσταση, αλλά και ανάλογα με το στάδιο της νόσου που διανύει ο κάθε ασθενής.ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Υπεύθυνη Ψυχολόγος του Γ.Α.Ν.Π. Μεταξά

Η κ. Σπυρόπουλου αναφέρθηκε στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών ενώ ανέφερε παραδείγματα προσέγγισης και και ενίσχυσης ασθενών μέσα από ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ & ΠΟΠΗ ΤΣΟΛΑΚΟΥ
Ασθενείς, Ωφελούμενοι στο πρόγραμμα «Στέγη & Εργασία για τους Αστέγους » της ΚΟ.Δ.Ε.Π

Οι δύο ωφελούμενοι ασθενείς που συμμετείχαν στην συζήτηση – και που είναι ωφελούμενοι της ΚΟ.Δ.Ε.Π. στο πρόγραμμα Στέγη και εργασία – παρουσίασαν με ένα ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την δική τους περιπέτεια, τα συναισθήματα και τις ελπίδες τους,  ενώ έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στην ημερίδα μιλώντας τη γλώσσα των ασθενών.

ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΟΥ
Κοινωνική Λειτουργός του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» της ΚΟ.Δ.Ε.Π

Η κ. Φραγκουλίδου  αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι plus» που υλοποιούσε η ΚΟΔΕΠ και ο δήμος Πειραιά τη διάρκεια της πανδημίας δίνοντας παραδείγματα παρεμβάσεων σε μοναχικούς καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε απομόνωση και με αφορμή την εμπειρία αυτή, έδωσε περισσότερα στοιχεία για την ανάγκη κοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πολλά προβλήματα οι οποίοι μένουν μόνοι τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΣ                                          
Κοινωνικός Λειτουργός του Προγράμματος «Social Innovation Piraeus» – ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Ο κ. Κοντός έδωσε τη διάσταση των ευάλωτων ογκολογικών ασθενών που ενισχύονται από την ΚΟ.Δ.Ε.Π. αναφέροντας παραδείγματα οικογενειών αλλά και μοναχικών ανθρώπων που καλούνται εκτός από την μάχη με την ασθένειά τους, να κερδίσουν και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

ΕΛΕΝΗ ΜΙΣΙΤΖΗ                                                        
Εκπρόσωπος Συνδέσμου Φίλων ασθενών Νοσοκομείου Μεταξά «Στάσου Κοντά μας»

Η κυρία Μισιτζή έδωσε η αναλυτικά παραδείγματα για την δράση της εθελοντικής  ομάδας «Στάσου κοντά  μας» στο νοσοκομείο Μεταξά και εξήγησε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός εθελοντή που βρίσκεται στο πλευρό ενός ανθρώπου που νοσηλεύεται, πολύ δε περισσότερο όταν αυτός είναι μοναχικός!





Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε βιοτεχνία στον Πειραιά με ένα νεκρό
Επόμενο άρθροΊλιον: Εκτός σχολείου ο καθηγητής που πρόσβαλε μαθητή επειδή φορούσε φούστα



Το διαβάσαμε εδώ