Εσύ γνωρίζεις τις 3 φάσεις της περιόδου μιας γυναίκας;

Ένας έμμηνος κύκλος διαρκεί κατά μέσο όρο 23-28 ημέρες. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός διαφέρει από τη μια γυναίκα στην άλλη. Μπορεί, επίσης, να διαφέρει από τον ένα μήνα στον άλλο. Κάθε έμμηνος κύκλος περιλαμβάνει 3 φάσεις:

Ωοθυλακική φάση
Η ωοθυλακική φάση ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σου και χαρακτηρίζεται από τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών. Η ωοθυλακική φάση συνεχίζεται 5-6 ημέρες μετά την τελευταία ημέρα της περιόδου σου, διαρκεί 12-14 ημέρες. Μετά την περίοδο, τα οιστρογόνα αυξάνονται σταδιακά, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ωχρινοτρόπων και ωοθυλακιοτρόπων ορμονών, με αποκορύφωμα την ωορρηξία, στα μέσα του κύκλου.

Ωορρηξία
Είναι η διαδικασία κατά την οποία το ώριμο ωοθυλάκιο θα «ανοίξει» για να βγει από μέσα του το ωάριο. Σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει ​​συχνά κοντά στην 14η ημέρα.

Η ωχρινική φάση
Η ωχρινική φάση, εμφανίζεται αμέσως μετά την ωορρηξία και διαρκεί για το δεύτερο μισό του κύκλου σου, φέρνοντας μαζί μια παρέλαση ορμονών. Είναι η φάση του κύκλου από την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη εμμηνορρυσία. Υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί σταθερά 14 ημέρες και κατά τη διάρκειά της απελευθερώνονται διάφορες ορμόνες, με κύρια την προγεστερόνη, που σκοπό έχουν να υποστηρίξουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.

Μερικές απλές συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά όταν θέλεις να συγχρονίσεις τις προπονήσεις με τον κύκλο σου. Εάν θέλεις να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητα της γυμναστικής σε συνδυασμό με τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να παρακολουθείς τον κύκλο σου. Η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού κύκλου θα σου δώσει τη δυνατότητα να προβλέψεις τι είναι διατεθειμένο να ανεχθεί το σώμα σου.

Πηγή: lakonikos.gr