Οι πρωτοπόροι και οι κλινικοί γιατροί έχουν αναπτύξει και δοκιμάσει ένα νέο πρόγραμμα παροχής φροντίδας στο σπίτι. Το νέο σύστημα βοήθησε το 81% των συμμετεχόντων στη μελέτη να ελέγξουν με επιτυχία την αρτηριακή τους πίεση.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Η διαχείριση της υπέρτασης μπορεί να είναι προκλητική. Μια νέα μέθοδος βασισμένη στο σπίτι μπορεί να είναι η απάντηση. Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών. Η πίεση του αίματος αυξάνεται και μειώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβής εάν παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου από επικίνδυνες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακή προσβολή , εγκεφαλικό επεισόδιο , χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική νόσο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 75 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το 2014, η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν η πρωταρχική ή συμβάλλει στην αιτία θανάτου για περισσότερους από 410.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Παρά τους κινδύνους αυτής της κατάστασης υγείας, μόνο οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν με υπέρταση έχουν την πίεση του αίματος υπό έλεγχο.

 Μια νέα προσέγγιση για τον έλεγχο της υπέρτασης

Ερευνητές στο νοσοκομείο Brigham και γυναικών στη Βοστόνη, η MA ανέπτυξε ένα σπίτι-based πρόγραμμα για τη βελτίωση των ποσοστών ελέγχου της υπέρτασης με χαμηλότερο κόστος από τα παραδοσιακά προγράμματα γραφείου. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο περιοδικό Clinical Cardiology .

Η ομάδα ερευνητών περιλάμβανε 130 άτομα στο πρόγραμμα, τους οποίους προσλήφθηκαν από μια κλινική Brigham πρωτοβάθμιας φροντίδας και την καρδιαγγειακή κλινική του Brigham Watkins. Τη στιγμή της πρόσληψης, η πίεση του αίματος των συμμετεχόντων δεν ήταν υπό έλεγχο.

Μια πρόσφατη μελέτη εντοπίζει έναν τύπο εξειδικευμένου ανοσοκυττάρου που θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά στον κίνδυνο υπέρτασης. Οι ερευνητές διδάσκουν στους συμμετέχοντες πώς να χρησιμοποιούν μια συσκευή πίεσης αίματος με δυνατότητα Bluetooth και τους έδιναν οδηγίες να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι δύο φορές την ημέρα σε δύο αντίτυπα.

Το πρόγραμμα βοήθησε 81% των συμμετεχόντων να φέρουν την πίεση του αίματος υπό έλεγχο σε λιγότερο από 2 μήνες. «Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ειδικά δεδομένου του πολύ σύντομου χρονικού πλαισίου στον οποίο έγινε ο έλεγχος: κατά μέσο όρο 7 εβδομάδες», λέει ο Dr. Naomi Fisher, διευθυντής των υπηρεσιών υπέρτασης και της ειδικής κλινικής υπέρτασης στο Brigham.

Πώς λειτουργεί;

Οι ερευνητές συνδύασαν αρκετές καινοτόμες στρατηγικές για τη δημιουργία του προγράμματος. Πρώτον, η συσκευή αρτηριακής πίεσης με δυνατότητα Bluetooth μεταδίδει αυτόματα τις μετρήσεις στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων.

Κάθε άτομο είχε επίσης πρόσβαση σε μη φοιτητές «πλοηγούς ασθενών» που είχαν λάβει εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης ειδικά σχεδιασμένων κλινικών αλγορίθμων. Οι ειδικοί ανέπτυξαν αυτούς τους αλγορίθμους, οι οποίοι βοηθούν στην αξιολόγηση του ατόμου και εξασφαλίζουν ότι λαμβάνει τη σωστή δοσολογία φαρμάκων.

Παρόλο που αυτή η πιλοτική μελέτη έδωσε άριστα αποτελέσματα, η ομάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να κλιμακώσει το πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον για να διασφαλίσει ότι η μέθοδος θα συνεχίσει να εργάζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική σε άλλες ομάδες ανθρώπων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα μειώσει σημαντικά το κόστος του ελέγχου της υπέρτασης και θα αποτρέψει τον κίνδυνο επικίνδυνων υγειονομικών συνθηκών που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΠΗΓΗ