Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, 20:57

Η Meta Platforms Inc. απείλησε για άλλη μια φορά να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη εάν δεν μπορέσει να συνεχίσει να μεταφέρει δεδομένα χρηστών πίσω στις ΗΠΑ, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών για την αντικατάσταση ενός συμφώνου απορρήτου που καταργήθηκε.

 

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κολλήσει εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αντικατάσταση ενός συμφώνου μεταφοράς δεδομένων στο οποίο βασίστηκαν χιλιάδες εταιρείες, αλλά το οποίο καταρρίφθηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ το 2020 λόγω φόβου ότι τα δεδομένα των πολιτών δεν θα είναι ασφαλή κατόπιν της αποστολής τους στις ΗΠΑ.

 

Η Meta ανέφερε ότι, εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες για τη μετατόπιση δεδομένων, τότε «πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram στην Ευρώπη».

 

Η Meta έχει ήδη προειδοποιήσει ότι εάν δεν της επιτραπεί να χρησιμοποιεί τυπικές συμβατικές ρήτρες, θα «αδυνατεί να λειτουργήσει» τμήματα της επιχείρησής της στην Ευρώπη, χωρίς να κατονομάσει τις δύο βασικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.



«Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να λειτουργούν παγκόσμιες υπηρεσίες». είπε εκπρόσωπος της Meta.

 

Τα τελευταία σχόλια υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης και των νομοθετών σχετικά με την ιδιοκτησία των δεδομένων των χρηστών. Η μετοχή της εταιρείας υπέστη βουτιά 26% την περασμένη Πέμπτη λόγω των φόβων για τις προοπτικές του Facebook, η οποία προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση αξίας στην ιστορία του χρηματιστηρίου.


«Οι ψηφιακοί γίγαντες πρέπει να κατανοήσουν ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα αντισταθεί και θα επιβεβαιώσει την κυριαρχία της», δήλωσε τη Δευτέρα στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά δεδομένων με την Ουάσιγκτον έχουν ενταθεί, αλλά «χρειάζονται χρόνο δεδομένης και της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικής ζωής και της εθνικής ασφάλειας», ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 

«Μόνο μια συμφωνία που είναι πλήρως συμβατή με τις απαιτήσεις που θέτει το δικαστήριο της ΕΕ μπορεί να προσφέρει τη σταθερότητα και τη νομική ασφάλεια που περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


Το Facebook μετρά 309 εκατ. ενεργούς ημερισίους χρήστες στην Ευρώπη.

 

Επιμέλεια: Παύλος Κρούστης