Ακρίβεια: Όλα τα σενάρια για τις επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν – Έρχεται νέο πακέτο στήριξης.

Αύριο, Τετάρτη (09/02) θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, για το ύψος των επιδοτήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές στους λογαριασμούς ενέργειας του Φεβρουαρίου προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, στις 10:15 π.μ., ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν τον Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Το συνολικό «πακέτο» της χρηματοδότησης αναμένεται να κυμανθεί στα 360 με 380 εκατ. ευρώ για αυτόν τον μήνα.

Πάντως, οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος κινήθηκαν οριακά προς τα κάτω τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης. Έτσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες μέρες του μήνα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ανακοινώσει ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Πηγές μιλούν ότι για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα γίνουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα διατηρηθεί αμετάβλητη η επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh. Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις. Αν και είχε ανακοινωθεί η χορήγηση της ενίσχυσης με βάση κριτήρια, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν θα αλλάξει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh. Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Αναμένεται να είναι στα 20 ευρώ ανά MWh αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή