Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, 07:46

Ανοίγει η αυλαία στην πρώτη δίκη του κινήματος #metοo στον καλλιτεχνικό χώρο της χώρας μας, με κατηγορούμενο τον άλλοτε πανίσχυρο «θεατράνθρωπο», τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ιδιαίτερα προβεβλημένος επί σειρά ετών ηθοποιός και σκηνοθέτης θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τέσσερις υποθέσεις βιασμών σε βάρος νεαρών ανδρών ακόμη και ανηλίκων που τον έχουν καταγγείλει για ωμή σεξουαλική βία και κακοποίηση.

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τη στιγμή που οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες στον Δημήτρη Λιγνάδη, με τις καταγγελίες σε βάρος του να πέφτουν «βροχή» και να τον οδηγούν γρήγορα όχι μόνο εκτός Εθνικού Θεάτρου, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και στη φυλακή ως «επικίνδυνο για τη διάπραξη και νέων αξιοποίνων πράξεων».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος μεταφέρθηκε από τις φυλακές της Τρίπολης στον Κορυδαλλό, ενόψει της δίκης του, θα κληθεί να λογοδοτήσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έχοντας για πρώτη φορά απέναντί του, τα ίδια τα θύματα. Οι μαρτυρίες τους άλλωστε ήταν αυτές που ξετύλιξαν το κουβάρι της σκοτεινής δράσης του κατηγορούμενου ηθοποιού και σκηνοθέτη, αφήνοντας άφωνη την κοινή γνώμη που έβλεπε να «θρυμματίζεται» η εικόνα την οποία είχε χτίσει για τον εαυτό του ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Η επικαιρότητα πάντως και το βαρύ πρόγραμμα του συνηγόρου του κατηγορουμένου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ανεβοκατεβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, έχοντας αναλάβει πολιτική αγωγή στην υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, φαίνεται ότι θα επηρεάσει την ομαλή πρόοδο της διαδικασίας. Με δηλώσεις του εξάλλου ο κ. Κούγιας έχει αφήσει να διαφανεί η πρόθεσή του να ζητήσει διακοπή της δίκης για ένα μήνα , λόγω φόρτου εργασίας. Κάτι τέτοιο βέβαια εκτιμάται ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από την πλευρά των θυμάτων που ζητούν την άμεση διεξαγωγή της δίκης με σκοπό, όπως λένε, τη δικαίωσή τους.

Στη δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 21 μάρτυρες κατηγορητηρίου, ενώ σε αυτούς δεν υπολογίζονται εκείνοι που θα προταθούν από τον ίδιο τον κατηγορούμενο ο οποίος θα δώσει «μάχη» για να πείσει περί της αθωότητάς του. Ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος δηλώνει «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δυο φύλα», από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται και τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες» σε δικηγορικά γραφεία με τη συνδρομή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αφήνονται αιχμές και για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Δημήτρη Λιγνάδη άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο, με αφορμή μία καταγγελία σε βάρος του που αφορούσε πράξη παραγεγραμμένη μεν αλλά αξιοποιήσιμη για την πορεία της έρευνας. Την αρχή έκανε ένας 41χρονος ο οποίος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη καταγγέλλοντας ότι τον κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 15 ετών. Τη «σκυτάλη» πήρε, ένας από τους μάρτυρες που πρότεινε ο 41χρονος προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο οποίος αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα βιασμού τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν ενηλικιωθεί.

Μια ακόμη μήνυση ενός 27χρονου, σήμερα, άνδρα ήρθε να προστεθεί στο πάζλ των καταγγελιών. Ο νεαρός άνδρας κατήγγειλε ότι βιάστηκε, το 2010, ενώ ήταν ακόμη μαθητής. Το ένταλμα σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη δεν άργησε να εκδοθεί καθώς θεωρήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ως ένας άνθρωπος με «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη», που στόχευε σε ανθρώπους με «ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία». 

Ο σκηνοθέτης απολογούμενος, αρνήθηκε την ενοχή του, ενώ επικαλέστηκε και άλλοθι. «Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…», είχε πει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος. Όμως, δεν κατάφερε να πείσει και κρίθηκε προφυλακιστέος. 

Ο κύκλος των καταγγελιών σε βάρος του κατηγορούμενου, ωστόσο, δεν είχε κλείσει αφού μετά την προφυλάκισή του ακόμη δυο μηνύσεις για βιασμό κατατέθηκαν σε βάρος του. Οι νέες υποθέσεις ενσωματώθηκαν στην δικογραφία η οποία είναι στα χέρια των δικαστών. Σε αυτή, συμπεριλαμβάνεται και το παραπεμπτικό βούλευμα που χαρακτηρίζει το Δημήτρη Λιγνάδη ως άτομο που εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη τους χειραγωγούσε, για να πετύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεών του.

Όπως σημειώνεται «τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και έως έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών, προσέγγιζε ανηλίκους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατανομαζόμενων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο…..».

Το διαβάσαμε εδώ