Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, 11:18

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την ανάμειξη της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην υπόθεση ντόπινγκ της 15χρονης, Καμίλα Βαλίεβα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου.

Η νεαρή πρωταθλήτρια έλαμψε με την ομάδα της Ρωσίας, κάνοντας τετραπλή περιστροφή, κάτι που την χρίζει ως τη μοναδική που πετυχαίνει μια τέτοια απόδοση, κατακτώντας συγχρόνως το χρυσό μετάλλιο, το οποίο βέβαια πρόκειται να δοθεί στις ΗΠΑ, μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Οι Ρώσοι γνώριζαν…

Ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA – International Testing Agency) επιβεβαίωσε ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα απέτυχε σε τεστ ντόπινγκ το οποίο διενεργήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι που γνώριζε η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC), παρόλα αυτά επέτρεψε στην νεαρή αθλήτρια να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, το θετικό δείγμα είχε ληφθεί τον Δεκέμβριο, πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο και κατέκτησε η 15χρονη πρωταθλήτρια.

Μάλιστα, η νεαρή αθλήτριας αμέσως προσωρινή αναστολή από την υπηρεσία αντιντόπινγκ της Ρωσίας, η οποία απαγορεύει αυτόματα στους αθλητές τη συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα.

Ωστόσο, η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (RUSADA) προχώρησε στην άρση αυτού του προσωρινού αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στην νεαρή σκέιτερ, καθώς η ίδια σε ακρόαση που έγινε αμφισβήτησε αυτή την απόφαση, σύμφωνα με τον ΙΤΑ.

Η ΔΟΕ προσβάλλει την απόφαση της  RUSADA (Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ)

Με τη σειρά της, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προχώρησε στην προσβολή της απόφασης της RUSADA να επιτρέψει στην Βαλίεβα να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, επικαλούμενη την ανάγκη να λυθεί το θέμα πριν από την επόμενη συμμετοχή σε αγώνισμα της αθλήτριας, στις 15 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, παρέπεμψε την υπόθεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS)

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ντόπινγκ

Την Τετάρτη η ρωσική εφημερίδα ΡΒΚ αποκάλυψε, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων, ότι ένας από τους έξι αθλητές της ρωσικής ομάδας, και συγκεκριμένα η Βαλίεβα, είχε βρεθεί θετική τον Δεκέμβριο, κι έτσι ξέσπασε σκάνδαλο που εξακολουθεί να αναβάλλει την τελετή απονομής μεταλλίων για το ομαδικό στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο.

Η ΔΟΕ ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί δύο φορές η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου τόσο της 15χρονης όσο και της υπόλοιπης ρωσικής ομάδας. Πλέον είναι πιο ορατό από ποτέ το χρυσό μετάλλιο να απονεμηθεί στην ομάδα των ΗΠΑ.

Η κατάσταση γίνεται περίπλοκη, καθώς η Βαλίεβα δεν είναι ακόμη 16 ετών, θεωρείται «προστατευμένο πρόσωπο» σύμφωνα με τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, κάτι που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε ελαφρύτερες ποινές και πιθανώς θα εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης.

Η 15χρονη σταμάτησε τις προπονήσεις

Η Βαλίεβα, η οποία είναι το φαβορί για να πάρει το χρυσό στο αγώνισμα καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών -ίσως το πιο διάσημο γεγονός στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες- δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα της επιτραπεί να αγωνιστεί.

Μάλιστα, την Παρασκευή η Ρωσίδα αθλήτρια διέκοψε πρόωρα την προπόνηση και αποχώρησε με το κεφάλι σκυμμένο και κρυμμένο πίσω από μια κουκούλα, γνωρίζοντας ότι πλέον θα χάσει όλη η ρωσική ομάδα το χρυσό μετάλλιο.

Τα ερωτήματα

Γιατί επετράπη στη Βαλίεβα να αγωνιστεί; Η ITA (Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών), η οποία ηγείται του προγράμματος αντιντόπινγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είπε ότι το δείγμα φαρμάκου ελήφθη στο ρωσικό πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ στην Αγία Πετρούπολη στις 25 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, χρειάστηκε μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου για ένα εργαστήριο στη Σουηδία να αναφέρει ότι είχε ανιχνεύσει μια απαγορευμένη ουσία, μία ημέρα αφότου η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό γεγονός στο Πεκίνο.

Το ITA επιβεβαίωσε ότι η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην Τριμεταζιδίνη, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων με καρδιακή πάθηση στηθάγχη, κατά την οποία ένα άτομο έχει πόνο στο στήθος λόγω κακής ροής αίματος στην καρδιά.

Η συγκεκριμένη ουσία, ωστόσο, προστέθηκε σε έναν απαγορευμένο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) το 2014, λόγω ενδείξεων ότι οι αθλητές τα χρησιμοποιούν για τη βελτίωση της απόδοσης, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος και να βελτιώσουν την αντοχή.

Η επίσημη απάντηση της Ρωσίας είναι «σιγή»

Οι Ρώσοι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το όνομα της χώρας τους λόγω κυρώσεων από τη ΔΟΕ και την WADA, μετά τις αποκαλύψεις ότι Ρώσοι αθλητές επιδίδονταν σε συστημικό ντόπινγκ, οργανωμένο από το κράτος, ώστε να κατακτά η χώρα περισσότερα μετάλλια, με τη συγκάλυψη να γινόταν από το υπουργείο Αθλητισμού, τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές για θετικό τεστ στη ρωσική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ την Πέμπτη, λέγοντας: «Η μόνη κύρια πηγή πληροφοριών θα πρέπει να είναι η ΔΟΕ. Οι αναφορές φούντωσαν μεταξύ εκείνων που δεν είχαν επαληθευμένες πληροφορίες».