Τέλος στο μυστήριο, καθώς η είδηση ότι ο 90χρονος Νομπελίστας πέθανε, είχε κυκλοφορήσει από την Τρίτη, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί – Η «Liberation» εντόπισε το πιστοποιητικό του θανάτου του – Ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και του εμβολιασμού των παιδιών

Τέλος στο μυστήριο σχετικά με τον θάνατο -ή μη- του διεθνούς φήμης ιολόγου, Λουκ Μοντανιέ, σε αμερικανικό νοσοκομείο της Γαλλίας, φαίνεται να βάζουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Έπειτα από δύο ημέρες σιωπής από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με την είδηση του θανάτου του Μοντανιέ να «διαρρέει» πριν από 48 ώρες, αλλά να μην επιβεβαιώνεται, η εφημερίδα «Liberation» επιβεβαίωσε τελικά το γεγονός από το δημαρχείο του Neuilly-sur-Seine, στο οποίο έχει κατατεθεί και το πιστοποιητικό θανάτου του Νομπελίστα επιστήμονα.

Ο 90χρονος Μοντανιέ (γεννημένος τον Αύγουστο του 1932), κάτοχος του Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του ιού του AIDS το 1983, άφησε την τελευταία του πνοή στο αμερικανικό νοσοκομείο στο Neuilly-sur-Seine της Γαλλίας, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, με τα παιδιά του να βρίσκονται στο πλευρό του. Ήταν βιολόγος και ιολόγος.

Εκτός από το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο του απονεμήθηκε το 2008, για την ανακάλυψη του ιού του AIDS, εργάστηκε στα μεγαλύτερα επιστημονικά ιδρύματα στον κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ομότιμος διευθυντής έρευνας στο CNRS, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, διευθυντής του Κέντρου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης, διευθυντής ερευνητικού ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο Jiao-tong της Σαγκάης.

Υποστήριξε την Ακαδημία Επιστημών, καθώς και την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, μέσω της έρευνάς του, για πολλά χρόνια, λαμβάνοντας αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις.

Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο φημισμένος επιστήμονας είχε απασχολήσει την επικαιρότητα με… αμφιλεγόμενες θεωρίες του, με χαρακτηριστική εκείνη που ήθελε τον κορωνοϊό να είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο στην Κίνα.

«Ο κορωνοϊός δεν προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν. Αυτό είναι ένας πολύ ωραίος μύθος. Ο κορωνοϊός προήλθε από το βιοεργαστήριο της Ουχάν. Είναι έργο επαγγελματιών μοριακών βιολόγων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπρόσθετα, ο Μοντανιέ είχε ταχθεί επανειλημμένα κατά του τρόπου, με τον οποίο οι κυβερνήσεις και η επιστημονική κοινότητα διαχειρίζονται την πανδημία του κορωνοϊού. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, είχε εκφράσει, επίσης, την αντίθεσή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά δήλωνε και ανοιχτά τη διαφωνία του με τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορωνοϊό.





Προηγούμενο άρθροΜικρολίμανο: Ράμπα για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία



Το διαβάσαμε εδώ